Fitness

#mers pe jos #sala #activitate fizica

Mersul pe jos sau exercitiile la sala? Iata care este cea mai buna alegere pentru sanatatea ta!

Daca nu iti place sa mergi la sala, insa vrei neaparat sa scapi de cateva kilograme si sa te mentii sanatos, poti alege alte activitati la fel de solicitante. Un studiu recent a aratat ca doar cateva minute de efort zilnic intens te poate scuti de efortul de a merge la sala.


Intensitatea activitatilor versus durata lor

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea a 4.500 de adulti si au observat ca este mult mai important ca inima si plamanii sa fie mai des solicitati, decat durata exercitiilor efectuate.

Pentru activitati intense si de scurta durata, poti urca pe scari in loc sa iei liftul, sa parchezi masina mai departe de magazinul unde trebuie sa mergi si drumul ramas sa il faci pe jos sau chiar ai putea cobori din autobuz mai devreme.

"Ceea ce am invatat a fost ca pentru a preveni cresterea in greutatea, intensitatea activitatilor conteaza mai mult decat durata", a precizat autorul studiului, dr. Jessie Fan, de la Universitatea din Utah, noteaza "Daily Mail".

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste scurte activitati pot avea efecte pozitive asupra organismului, astfel ca se pot transmite mesaje de incurajare care sa promoveze un stil de viata sanatos.

In cadrul studiului, voluntarii au purtat accelerometre - dispozitive care pot masura cu acuratete miscarea si activitatea corpului. De asemenea, participantii au avut inregistrat indicele de masa corporala, astfel ca masuratorile s-au realizat in functie de greutate.

Asadar, cercetatorii au constatat ca in cazul femeilor, fiecare minut de maxima intensitate din fiecare zi a reprezentat o scadere a indicelui de masa corporala cu 0,07. Rezultatele au aratat ca o femeie care urca pe scari va cantari cu jumatate de kilogram mai putin decat o femeie care merge cu liftul. Aceleasi rezultate au fost inregistrate si in cazul barbatilor.


Activitatea intensa reduce riscul dezvoltarii unor boli grave

Fiecare minut de activitate de mare intensitate din fiecare zi reduce riscul de obezitate cu 2 procente in cazul barbatilor si 5% in ceea ce priveste femeile.

Mesajul pe care oamenii de stiinta vor sa il transmita este ca "mai mult efort inseamna o sanatate mai buna".

Totodata, cercetatorii au precizat ca este posibil ca aceste activitati intense din fiecare zi sa nu contribuie la o scadere vizibila in greutate, insa sigur sunt benefice pentru sanatate.

Acest nou studiu intareste ideea ca activitatile fizice de zi cu zi sunt o sursa de sanatate pentru organism.

"Adultii ar trebui sa faca exercitii in fiecare saptamana pentru a-si mentine greutatea si pentru a tine la distanta anumite afectiunii, precum boala coronariana si diabetul de tip 2", a precizat Dr Mike Knapton, medic la British Heart Foundation, potrivit sursei citate.

Un studiu publicat anul trecut a aratat ca aceste activitati intense si de scurta durata apara mai bine organismul impotriva bolilor de inima, fata de exercitiile de lunga durata, dar mai putin obositoare.

Acest lucru se intampla pentru ca exercitiile scurte si intense accelereaza timpul in care sangele pierde grasimile.

Sursa foto: side2.no

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare