Fitness

#sport #analgezice #antrenamente sportive #sistem gastrointestinal

Analgeziele administrate inainte de antrenamentele sportive, daunatoare sistemului gastrointestinal

Administrarea de medicamente analgezice, precum ibuprofen, pentru a preveni si reduce durerile cauzate de sportul intens este comuna in randul atletilor. Aceasta practica este insa periculoasa pentru organismul uman, arata un nou studiu despre utilizarea analgezicelor inainte si dupa antrenamentele sportive. Afla mai jos la ce trebuie sa fii atent!

In urma studiului, o echipa de cercetatori, condusa de Kim van Wijck de la Centrul Medical din Maastricht, Olanda, a ajuns la concluzia ca administrarea de medicamente antiinflamatorii la sportivi este daunatoare, iar acest obicei trebuie descurajat.

Cercetatorii au descoperit ca ibuprofenul agraveaza ranile intestinului subtire, provocate de exercitiile fizice. Astfel, atletii care au participat la studiu au consumat doze mici de ibuprofen, de doua ori pe zi, dimineata si seara. In acest interval, cercetatorii au observat mici schimbari celulare la nivelul intestinelor, care dispareau la finalul antrenamentelor.

Specialistii avertizeaza insa asupra efectelor pe termen lung ale administrarii de analgezice, precum ibuprofenul. Studiul a fost publicat in numarul din decembrie al revistei "Medicine & Science in Sports & Exercise".


Ibuprofenul si antrenamentele sportive, o combinatie periculoasa

In cadrul studiului, echipa de cercetatori a evaluat 9 sportivi, cu varsta medie de 27 de ani. Acestia petreceau in medie 10 ore pe saptamana la sala de sport. Sportivii au fost analizati in patru ipostaze:

  • dupa ce au luat 400 de miligrame de ibuprofen de doua ori pe zi inainte de a merge pe bicicleta timp de o ora;
  • dupa ce au mers pe bicicleta timp de o ora fara sa ia ibuprofen;
  • dupa ce au luat 400 miligrame de ibuprofen de doua ori pe zi in timp ce se odihneau;
  • dupa ce s-au odihnit fara sa ia ibuprofen.


In urma acestor teste, cercetatorii au descoperit ca miscarea reduce circulatia sangelui catre sistemul gastrointestinal, efectul fiind sporit de administrarea de medicamente antiinflamatorii. In aceste circumstante, sistemul gastrointestinal este mult mai predispus la rani si infectii bacteriene.

Astfel, specialistii sunt de parere ca administrarea de ibuprofen inainte de antrenamentele sportive trebuie total descurajata. Acestia ofera ca alternativa consumarea unei cantitati mici de alimente, inainte sau dupa antrenamente, pentru a stimula circulatia sangelului la nivelul sistemului gastrointestinal.

Sursa foto: topnews.in

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare