Fitness

#sport de iarna #sport #iarna #patinaj #schi #accident #entorsa #luxatie

Cum sa practici sporturile de iarna in deplina siguranta

Schi, patinaj, sanius sunt doar cateva dintre sporturile de iarna care te tenteaza imediat ce apar primii fulgi de nea. Pentru a profita din plin de vacanta la sau de practicarea unui in deplina siguranta, se impune adoptarea catorva precautii.




Patinajul, eleganta pe gheata

Patinajul este un sport distractiv si foarte relaxant, care te ajuta sa-ti dezvolti o serie de capacitati:

  • Concentrare si aptitudinea de a realiza un gest tehnic precis;
  • Echilibru;
  • Forta musculara la nivelul membrelor inferioare, cat si superioare;
  • Incredere in sine si dorinta de afirmare;
  • Spirit combativ;
  • Toleranta mai mare la eforturi intense si prelungite.

Contraindicatii :

  • Bolile cardiovasculare, pulmonare si renale, in compatibile cu un efort fizic puternic;
  • Handicap motor sau neuromuscular sever;
  • sau psihiatrice incompatibile cu respectarea unor reguli de practicare a sportului.

In afara de aceste contraindicatii medicale, exista cateva situatii care necesita o atentie speciala:

  • Purtatorii de ochelari trebuie sa poarte o pereche rezistenta la socuri (rame si lentile care nu se sparg). O alta alternativa de moment foarte buna pentru cei care nu pot renunta pe moment la ochelari sunt lentilele de contact;
  • Copiii care poarta aparate de ortodentie trebuie sa poarte o proteza dentara pentru a evita ranirea buzelor in timpul cazaturilor;
  • Persoanele asmatice trebuie sa aiba la ele un spray inhalator, deoarece aerul rece de pe patinoar poate declansa o jena respiratorie;
  • Persoanele care au suferit recent interventii chirugicale, intinderi musculare etc trebuie sa ceara permisiunea medicului si sa nu efectueze miscari complicate.

Sfat util: pentru a incepe sa patinezi nu este nevoie sa-ti cumperi neaparat patine. Acestea se pot inchiria din incinta patinoarului la preturi intre 15-30 lei. Totusi, este indicat sa-ti achizitionezi propriile patine in momentul in care te-ai decis ca vrei sa practici acest sport, pentru a minimiza costurile, cat si datorita faptului ca este bine sa te obisnuiesti cu un singur model (patinele inchiriate sunt purtate de mai multe persoane, asadar pot fi deformate sau tocite).

Schiul, adrenalina pe zapada

Schiul a devenit in prezent un sport foarte popular, care solicita un numar mare de muschi, in special cei ai membrelor inferioare. Este un sport de anduranta, dar care are insa dezavantajul de a avea la origine multiple accidente.

Accidentele provocate de schi sunt destul de numeroase si si-au schimbat forma, in sensul ca in ultimii ani echipamentul a evoluat foarte mult. Daca in trecut, schiul era vinovat de la glezne si de fracturi la nivelul tibiei, in prezent persoanele parcticante sunt afectate de entorse la nivelul genunchilor, uneori foarte grave, pana la desirarea ligamentelor interne de la nivelul genunchiului.

Daca esti incepator in practicarea schiului, este indicat sa iei cateva cursuri de la o persoana calificata. Asigura-te ca dispui de echipamentul adecvat si ca ai toate cunostintele necesare practicarii acestui sport. Ca orice sport de anduranta, este necesar sa faci cateva exercitii de incalzire, inainte de a te lansa pe pista.

Saniusul, distractie si amuzament la maximum

Saniusul, unul dintre sporturile de iarna preferate de copii de foarte multa vreme, se poate practica in orice loc unde exista zapada, dar mai ales pe partiile din zonele montane. Pentru a practica acest sport in siguranta este indicat sa nu alegi partii foarte inalte si cu denivelari, deoarece saltul brusc de pe sanie si cazatura aferenta poate cauza accidente grave. De asemenea, alege o sanie usoara care aluneca bine si pe care sa o poti manevra cu usurinta.

Precautii generale

Organismul nu se poate adapta imediat la noul mediu. In primul rand, trebuie sa tii cont de altitudine. Persoanele sensibile pot resimti imediat schimbari in momentul in care urca la o inaltime mai mare de 1500 m: dureri de cap, pierderea apetitului, somn dificil etc. In aceasta situatie este bine sa eviti un efort foarte mare. Daca apar simptome mai grave precum varsaturi sau respiratie greoaie este indicat sa cobori la o altitudine mai mica si sa consulti rapid un medic.

Altitudinea mai mare de 2500 m impune insa contraindicatii unui numar de patologii: boli cardiace , insuficiente respiratorii grave, diverse boli sangvine. Daca suferi de o boala cronica, sensibilitatea la altitudine este diferita pentru fiecare in parte, de aceea este bine sa ceri sfatul medicului inainte. Femeile insarcinate trebuie sa opteze pentru statiuni montane cu altitudine medie si vor evita sporturile de iarna dupa luna a patra.

  • Protejeaza-te de soare

La munte, soarele este foarte nociv din cauza reflexiei puternice a razelor ultraviolete. O protectie riguroasa a pielii, cu o crema anti-UV este indispensabila, chiar daca afara este innorat . De asemenea, ochii trebuie protejati cu ajutorul unei perechi de ochelari de soare cu filtre anti-UV, categoria 3 sau 4.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului