Fitness

#beneficii plimbare #mers pe jos #beneficii #sanatate

Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevarate minuni

Mersul pe jos face piciorul frumos. Stii expresia asta care pare veche de cand lumea. Dar sa se limiteze doar la acest beneficiu si nimic mai mult? Ei bine, trebuie sa stii ca expertii indeamna la mers pe jos cel putin 15 minute pe zi si asta intrucat plimbarile fac mult mai mult bine decat te-ai fi asteptat.

 

Iata cateva dintre beneficii:

Imbunatateste starea de spirit

Daca ai avut o zi proasta ori daca esti stresata, e suficient sa faci o scurta plimbare pe jos. Un kilometru, doi daca mergi agale, la pas, vei simti cum brusc ti se schimba starea de spirit. Scapi de depresie si, implicit, de medicamentele pe care le-ai fi luat ca sa depasesti aceste momente dificile. Potrivit unui studiu publicat de Archives of Internal Medicine, persoanele care sufereau de depresie si care au facut zilnic cate o plimbare scurta au raportat imbunatatirea simptomelor. In scurt timp, pana la 70% dintre pacienti nu au mai fost catalogati drept depresivi, scrie Reader’s Digest.

Stimuleaza creativitatea

Esti in pana de idei? Nu mai reusesti sa te concentrezi pentru a duce la bun sfarsit o sarcina? Ia-ti o pauza scurta si da o tura imprejurul cladirii in care ai biroul sau pe stradutele de langa casa. Inspiratia ta va reveni rapid. Un studiu recent publicat in Frontiers in Neuroscience a aratat ca mersul pe jos imbunatateste atat gandirea convergenta, cat si pe cea divergenta, cele doua tipuri fiind asociate cu o creativitate sporita.

Sporeste metabolismul

Cresterea tensiunii arteriale, a colesterolului si ingrasarea sunt doar cateva dintre efectele nocive ale sedentarismului. Toate acestea pot duce la diabet, boli de inima si chiar deces. Insa miscarea reprezinta remediul stravechi pentru combaterea rezultatelor sedentarismului. Exercitiile cardio si inclusiv mersul pe jos revigoreaza metabolismul. Incearca sa faci o plimbare in care sa mergi alternativ, cand in pas lent, cand in pas vioi. Vei observa inclusiv ca incepi sa slabesti usor, usor.

Prelungeste viata

Vrei sa traiesti mai mult? Atunci mergi pe jos. Un studiu citat de Reader’s Digest arata ca poti sa iti prelungesti viata cu pana la sapte ani mergand cat mai mult pe jos. In plus, vor fi niste ani mult mai fericiti, caci plimbarile cresc entuziasmul.

Economisesti bani

Cum vine asta? Simplu! Mersul pe jos poate inlocui cu succes antrenamentele la sala de fitness, care inseamna costuri suplimentare – abonament, haine speciale pentru antrenament. Pentru mersul pe jos nu ai nevoie de nimic special. Evident ca ar trebui sa ai pantofi comozi, pentru a face plimbarea mai placuta si a nu o transforma intr-un chin. Insa asa cum esti imbracata la serviciu poti foarte bine sa te plimbi in drum spre casa.

Dormi mai bine

Un somn bun, de opt ore pe noapte, e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care merg pe jos in mod regulat au un somn mai profund si se odihnesc mult mai bine. Inclusiv cei care sufereau adesea de insomnie, in momentul in care au inceput sa isi faca un program de plimbari zilnice, au inceput si sa doarma mai mult si mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului