Chiar daca sunt foarte populare, dietele bazate pe un consum scazut de carbohidrati pot afecta organismul. Aceste diete se se concentreaza „pe alimentele bogate in proteine si grasimi”, renuntand la consumul de carbohidrati cu scopul general de a pierde in greutate. In acest sens, „unele diete cu continut scazut de carbohidrati pot avea beneficii pentru sanatate dincolo de pierderea in greutate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 si sindrom metabolic” , explica specialistii Clinicii Mayo.
Cu toate acestea, „o reducere brusca sau drastica a glucidelor poate provoca efecte secundare temporare”, adauga ei. Din acest motiv, este convenabil sa gasesti un echilibru si sa alegi cele mai potrivite surse de carbohidrati.
Care sunt riscurile?
Printre cele mai daunatoare efecte ale dietei bazate pe un continut scazut de carbohidrati se numara constipatie, cefalee sau crampe musculare. De asemenea, „restrictia severa a carbohidratilor poate determina organismul sa descompuna grasimile in cetone pentru energie”, avertizeaza acestia.
Aceasta este o stare metabolica numita cetoza care poate duce la efecte secundare precum „respiratie urat mirositoare, cefalee, oboseala si slabiciune”. Pe de alta parte, efectele pe termen lung asupra mentinerii unei diete cu continut scazut de carbohidrati nu sunt inca cunoscute, dar ar putea „provoca deficiente de vitamine sau minerale si tulburari gastro-intestinale”, concluzioneaza specialistii.