Dieta si nutritie

# renuntare carbohidratie #carbohidrati #greseala #dieta

Vrei sa renunti la carbohidrati? Ce efecte negative are acest obicei asupra organismului

Foarte multe persoane fac o greseala uriasa atunci cand vor sa slabeasca! Si anume, renunta total la carbohidrati. Nutrionistii atrag insa atentia ca o dieta cu un continut scazut de carbohidrati poate avea efecte negative asupra sanatatii.

Chiar daca sunt foarte populare, dietele bazate pe un consum scazut de carbohidrati pot afecta organismul. Aceste diete se se concentreaza „pe alimentele bogate in proteine ​​si grasimi”, renuntand la consumul de carbohidrati cu scopul general de a pierde in greutate. In acest sens, „unele diete cu continut scazut de carbohidrati pot avea beneficii pentru sanatate dincolo de pierderea in greutate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 si sindrom metabolic” , explica specialistii Clinicii Mayo.

Cu toate acestea, „o reducere brusca sau drastica a glucidelor poate provoca efecte secundare temporare”, adauga ei. Din acest motiv, este convenabil sa gasesti un echilibru si sa alegi cele mai potrivite surse de carbohidrati. 

Care sunt riscurile?

Printre cele mai daunatoare efecte ale dietei bazate pe un continut scazut de carbohidrati se numara  constipatie, cefalee sau crampe musculare. De asemenea, „restrictia severa a carbohidratilor poate determina organismul sa descompuna grasimile in cetone pentru energie”, avertizeaza acestia. 

Aceasta este o stare metabolica numita cetoza care poate duce la efecte secundare precum „respiratie urat mirositoare, cefalee, oboseala si slabiciune”. Pe de alta parte, efectele pe termen lung asupra mentinerii unei diete cu continut scazut de carbohidrati nu sunt inca cunoscute, dar ar putea „provoca deficiente de vitamine sau minerale si tulburari gastro-intestinale”, concluzioneaza specialistii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare