Dieta si nutritie

#colesterol #margarina #unt #grasimi trans #smantana #uleiuri vegetale

Unt sau margarina? Afla ce recomanda nutritionistii!

Care este mai sanatos: untul sau margarina? Aceasta dezbatere dureaza de ani buni, cu argumente pro si contra pentru fiecare dintre cele doua alimente. Unele persoane prefera gustul untului, in timp ce altele sustin ca margarina este mai sanatoasa gratie continutului de uleiuri vegetale.

Pro si contra unt

Untul este un aliment 100% natural, preparat dintr-un singur ingredient: smantana din lapte de vaca. Contine cel putin 80% grasime din lapte, iar pentru prepararea a 500 de grame este nevoie de aproximativ 10 kilograme de smantana.

Untul este foarte bogat in grasimi saturate si colesterol, iar o dieta plina de grasimi nesanatoase este un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare.

O singura lingura de unt contine 30 de miligrame de colesterol si 7 grame de grasimi saturate, in conditiile in care cantitatea zilnica recomandata nu trebuie sa depaseasca 15 grame pe zi.

Ce sa eviti: Cel mai bine este sa eviti untul care este bogat in grasimi saturate. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu atentie eticheta untului si alege marca cu nivelul cel mai scazut de grasimi.

Ce sa cauti: Daca iti place gustul untului, insa vrei sa reduci aportul de grasimi din dieta, este indicat sa alegi unt in varianta tartinabila, care contine jumatate din cantitatea de colesterol si grasimi saturate. De asemenea, poti alege si unt care are in compozitie ulei de masline sau de rapita.

Pentru gatit: Untul este cel mai potrivit pentru gatit, datorita continutului ridicat de grasime, iar produsele obtinute sunt pufoase si aromate. Evita sa folosesti unt tartinabil cand gatesti.

Pro si contra margarina

Margarina a aparut in Franta anilor 1800, atunci cand untul era foarte scump. Spre deosebire de unt, margarina nu este un produs natural: este realizata prin adaugarea de hidrogen in uleiurile vegetale.

Majoritatea tipurilor de margarina contin grasimi trans, care sunt mult mai periculoase decat cele saturate. Grasimile trans maresc nivelul de colesterol din sange si riscul de afectiuni cardiovasculare.

Ce sa eviti: Evita margarina la pachet: cu cat este mai solida, cu atat contine o cantitate mai mare de grasimi trans. O lingura de margarina contine aproximativ 2 grame de grasimi trans.

Ce sa cauti: Alege margarina tartinabila, care este mai putin solida si care contine mai putine grasimi trans.

Pentru gatit: Margarina nu este recomandata pentru gatit, deoarece contine putine grasimi, (in jur de 35%), restul fiind doar apa.

Sursa foto: //www.webexhibits.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare