Dieta si nutritie

#soiuri de struguri #mere #spanac #piersici #capsuni #topul Dirty Dozen

Top 7 fructe si legume contaminate cu pesticide

Pentru al noualea an consecutiv, organizatia nonprofit "Environmental Working Group" (EWG), prezinta asa numita lista "Dirty Dozen", ce contine un clasament al fructelor si legumelor contaminate cu pesticide. Anul acesta, primul loc in topul Dirty Dozen il ocupa unul din cele mai populare fructe din lume, marul. El este alimentul cel mai contaminat cu produse chimice, urmat de una alt fruct la fel de raspandit - capsuna.

Pesticidele au fost introduse in agricultura in urma cu 70 de ani, legumicultorii fiind obligati sa isi stropeasca culturile pentru a le proteja de insecte, rozatoare, bacterii si ciuperci. Lista Dirty Dozen a celor mai contaminate 12 fructe si legume a fost publicata de Huffington Post, fiind intocmita de EWG dintr-un total de 48 de alimente analizate.

Chiar si dupa ce au fost spalate, 67% dintre fructe si legume au ramas cu anumite cantitati de pesticide, potrivit datelor obtinute de EWG de autoritatile SUA care se ocupa cu studiul mancarii si al medicamentelor.

1 Merele

Pe primul loc in acest an in lista Dirty Dozen se gasesc merele. Astfel, potrivit EWG, rezultatele obtinute din merele testate au iesit pozitive in 99% din mostre, in cazul a cel putin un tip de pesticide.

2 Capsunile

Aceste fructe dulci cresc foarte aproape de pamant, de aceea capsunile reprezinta "casa" perfecta pentru chimicale. Ele sunt bune insa pentru vedere si pentru sanatatea oaselor.

3 Strugurii

Pe locul trei se gasesc strugurii, un singur ciorchine fiind testat pozitiv pentru 15 tipuri de pesticide. Cei de la EWG spun insa ca aceasta lista nu este facuta pentru a descuraja consumul de fructe si legume, mai ales ca efectele benefice ale acestor alimente le depasesc pe cele nocive ale chimicalelor.

4 Telina

Telina este leguma cea mai infestata cu chimicale, diversele mostre analizate continand 13 tipuri diferite de pesticide.

5 Piersicile

Piersicile se situeaza pe locul cinci in acest an. Cauta piersici crescute organic, fara ingrasaminte si substante chimice, iar pentru a te bucura si mai mult de ele, pune-le la congelator.

6 Spanacul

Cea de-a doua leguma plina de pesticide este spanacul. Ai grija la spanac, precum si la salatele verzi, in special daca iti hranesti copiii. Cel mai bine este sa cauti pe tarabe legume organice.

7 Ardeii grasi

Ca si strugurii, ardeii grasi au raspuns pozitiv la 15 tipuri de pesticide. Ardeii impiedica cresterea colesterolului, consumati regulat si gatiti termic cat mai putin.

Sursa foto: fruitnet.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare