Dieta si nutritie

#alimentatie #polen #somon

Top 10 cele mai sanatoase alimente

O alimentatie sanatoasa este mai mult decat esentiala pentru organismul nostru, pentru functionarea acestuia in parametri normali. Cu cat incerci mai mult sa mananci doar alimente sanatoase, cu atat starea ta generala va fi mai buna. Asa ca, iata ce trebuie sa alegi atunci cand mergi la cumparaturi si care sunt alimentele pe care intreaga familie ar trebui sa le consume.


1 Somon


Somonul, indiferent ca este de ocean sau crescatorie, este unul dintre pestii care are cel mai are continut de acizi grasi Omega 3. De asemenea, spre deosebire de alti pesti, somonul detine tot complexul de vitamina B, vitamina D, este bogat in seleniu, potasiu si proteine, lucru care il propulseaza pe primul loc in topul celor mai sanatoase alimente.


2 Cartofi dulci


Cu un gust absolut delicios, cartofii dulci sunt alimente cu un pret destul de scazut avand in vedere ca sunt o sursa bogata de vitamina A, potasiu, fibre si carotenoide . De asemenea, cartofii dulci mai contin vitamina C, magneziu, vitamina B6 si sunt au foarte putine calorii. In acelasi timp, cartofii dulci au o cantitate impresionanta de antioxidanti (de exemplu, betacaroten).


3 Broccoli


Aceasta leguma contine o multime de nutrienti, fiind una dintre cele mai bogate alimente in vitamine si minerale . Broccoli contine o cantitate mare de vitamina C (un bol de broccoli asigura aproape 70% din necesarul zilnic), vitamina A, acid folic, calciu si fibre. Chiar daca o portie de broccoli nu egaleaza continutul de calciu al unui pahar cu lapte, acest aliment este recomandat persoanelor care nu doresc sau nu pot sa consume lactate.


4 Ceai verde


Ceaiul verde, consumat fara zahar, este o sursa excelenta de antioxidanti, motiv pentru care ajuta la inhibarea celulelor canceroase fara a dauna celor sanatoase. Despre ceaiul verde s-a descoperit ca poate ajuta la tratarea unor boli precum: cancer, colesterol, boli cardiovasculare si infectii. Trei cani de ceai pe zi iti va mentine sanatatea la cote maxime.


5 Ovaz


Specialistii in nutritie recomanda cerealele la fiecare masa de dimineata, cu atat mai mult daca acestea contin ovaz. Acest produs cerealier este un aliment care contine foarte multe vitamine si minerale, fibre, potasiu, zinc, cupru, tiamina, calciu si magneziu, ingrediente esentiale pentru un organism perfect sanatos.


6 Fructe oleaginoase


Indiferent ca este vorba despre nuci, alune, fistic sau migdale, fructele oleaginoase contin o multime de substante nutritive: acizi grasi Omega 3, vitamina E, vitamina B 6, magneziu, calciu, fibre si polifenoli. Acestea contin substante care protejeaza pielea impotriva rezelor ultraviolete, motiv pentru care sunt recomandate in special vara.


7 Afine


Afinele sunt recunoscute printre alte multe fructe de padure pentru continutul lor mare de antioxidanti, substante care lupta impotriva cancerului. In plus, pot fi mancate si de persoanele aflate la dieta deoarece un bol mare cu afine contine doar 80 de calorii.


8  Soia


Vegetarienii cunosc cel mai bine beneficiile produselor din soia: grasimi bune, folati si magneziu, zero colesterol. Mai mult decat atat, soia este o planta leguminoasa bogata in fier si proteine. Produsele din soia lupta impotriva bolilor de inima, intaresc sistemul osos, previn cancerul si atenueaza simptomele menopauzei.


9 Legume verzi


Spanacul, urzicile, napii si majoritatea verdeturilor sunt toate alimente bogate in fier, vitamina A, B6, C, E, K, dar si in luteina, care previne cataracta. 


10 Polen


Cateva grame de polen pe zi iti vor da foarte multa energie, iar atletii stiu cel mai bine acest lucru. Polenul are un continut bogat in vitamina C, proteine si carbohidrati. Acest produs apicol intareste sistemul imunitar, creste randamanetul fizic si intelectual si fortifica organismul. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare