Dieta si nutritie

#sare #sare alimente #consum sare #clorura de sodiu

Surse ascunse de sare

Un stil de viata sanatos implica un consum moderat de , zahar si grasimi. Insa daca iti propui sa reduci consumul de sare , afla ca s-ar putea sa fii nevoit sa faci mai mult decat sa te tii departe de solnita. Iata care sunt sursele ascunse de sare din alimentatie!

1 Sosurile

Inainte de a folosi un sos din comert pentru a da savoare preparatelor culinare, verifica atent continutul sau de sare. Motivul? O buna parte dintre sosurile pe care le gasesti pe rafturile magazinelor au o concentratie ridicata de sodiu, menita sa le sporeasca savoarea.

Iata cateva exemple:

- sos de soia: circa 1160 mg sare per lingura;
- sos de spaghete: circa 850 mg la 125 ml;
- zeama de la castravetii murati: circa 240 mg per lingura.

Ideal ar fi sa elimini din ecuatie si sosurile barbecue, intrucat cele mai multe marci au un continut ridicat de sare. In plus, nu este recomandat nici consumul de muraturi, masline si capere, adaugate in sosuri sau nu, intrucat acestea sunt, la randul lor, pline de sodiu.

Chiar si in situatia in care eticheta sosurilor din comert nu indica prezenta unui continut de sare, situatia ar putea sa nu fie atat de roz pe cat credeai, intrucat, de multe ori, producatorii trec o cantitate mult mai mica decat cea reala.

2 Branza si alte lactate

Sarea este folosita in procesul de fabricare si conservare a branzeturilor, prin urmare aceste alimente sunt periculoase intr-o dieta care implica un consum limitat de sodiu. Printre cele mai sarate sortimente se numara branza cu mucegai, gorgonzola si , ce contin intre 350 si 500 mg de sare per portie (aproximativ 100 g).

In ceea ce priveste restul produselor lactate, nici acestea nu sunt inofensive. Spre exemplu, laptele contine circa 120 mg de sodiu la 125 ml.

3 Cerealele

Cerealele din comert au un continut variat de sare, prin urmare, inainte de a achizitiona un anumit sortiment, citeste cu atentie ingredientele trecute pe ambalaj. Acorda o atentie sporita si cerealelor aparent sanatoase: taratele cu struguri, spre exemplu, au un continut ridicat de sodiu. De asemenea, fulgii de ovaz instant contin pana la circa 340 mg de sare la 200 g, in functie de aroma.

4 Produsele de panificatie si patiserie

Chiar daca optezi pentru un covrig fara sare, aceasta tot va contine intre circa 500 si 700 mg de sodiu, in functie de marime si aroma. Cand vine vorba despre continutul de sare, produsele de panificatie pe baza de faina alba nu sunt neaparat mai daunatoare decat cele pregatite cu grau integral - o felie de paine integrala contine circa 130 mg de sare.

Produsele de patiserie pot fi, la randul lor, ticsite cu sare. Spre exemplu, o gogoasa contine aproximativ 300 mg de sare, iar o briosa cu afine, aproape 250 mg.

5 Produsele cu un continut redus de sare

Ce inseamna "redus" cand vine vorba despre continutul de sare? Produsele care sunt catalogate drept avand un continut redus de sodiu trebuie sa aiba cu 25% mai putina sare decat cele originale. Cand acestea din urma au, insa, din start un continut de sare, "redus" nu mai inseamna mare lucru.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului