Dieta si nutritie

#pranz #mic dejun #alimentatie #slabit #orar mese

Studiu: Ora la care mananci pranzul iti influenteaza greutatea

Ora la care mananci pranzul poate face diferenta intre silueta de vis la care aspiri si o greutate de cosmar, cu multe kilograme in plus. Potrivit unui studiu publicat recent in "International Journal of Obesity", persoanele care mananca pranzul dupa ora 15:00 sunt mai predispuse la ingrasare decat cele care iau aceasta masa mai devreme.

Orarul meselor, un truc in dietele de slabit

Cele mai recente descoperiri in domeniul nutritiei arata ca ora la care se ia masa de pranz joaca un rol important in atingerea greutatii ideale si in mentinerea in forma.

Concluzia unui studiu recent a fost ca amanarea pranzului pana spre dupa-amiaza are un efect nociv asupra siluetei. S-a demonstrat ca persoanele care au obiceiul sa ia pranzul dupa ora 15:00 slabesc mai greu decat cele care o fac mai devreme.

Cercetatorii de la Spitalul de Femei din Boston si Universitatea din Murcia au studiat obiceiurile alimentare si orarul meselor a 420 de persoane supraponderale. Acestea au fost internate intr-o clinica de nutritie din Spania si supuse unui program de slabire de 20 de saptamani.

Jumatate dintre participantii la studiu obisnuiau sa ia pranzul inainte de ora 15:00, iar cealalta jumatate, dupa aceasta ora. Pacientii inscrisi in programul de slabit au consumat, pe toata durata experimentului, aceleasi alimente si cantitati de mancare, dar la ore diferite ale zilei.

Cercetatorii au tinut si evidenta activitatilor fizice, care erau aceleasi la ambele grupuri de persoane. Nu in ultimul rand, li s-a masurat constant greutatea, pentru inregistrarea precisa a rezultatelor.

Datele obtinute de specialisti in cele 20 de saptamani de experiment au aratat ca cei care au luat masa de pranz inainte de ora 15:00 au slabit cu 30% mai mult decat cei care amanau aceasta masa pana spre dupa-amiaza.

Persoanele care luau pranzul mai devreme au reusit sa slabeasca 10 kilograme, pe cand cele care amanau pranzul au dat jos doar 7 kilograme.

Pana in prezent, cercetatorii au pus mai mult accentul pe alimentele care ar trebui sa faca parte din dietele de slabit si pe aportul zilnic de calorii din acestea. Insa studiul cercetatorilor spanioli este primul la scara mare care demonstreaza ca ora la care se iau mesele joaca un rol important in eliminarea kilogramelor in plus.

Explicatia cercetatorilor este foarte simpla: cei care mananca pranzul tarziu au tendinta de a sari peste micul dejun si de a lua ultima masa a zilei, seara, foarte tarziu.

Cu cat prima masa a zilei este luata mai tarziu, spre pranz, cu atat senzatia de foame este amanata, iar majoritatea alimentelor si caloriilor dintr-o zi este concentrata in a doua jumatate a zilei. Cand vrei sa slabesti, raportul ar trebui sa fie inversat. Ar trebui ca aportul cel mai mare de calorii sa fie furnizat organismului la micul dejun si pranz. Cina trebuie sa fie compusa din alimente usoare, slab calorice si luata la ore rezonabile, 18:00, cel tarziu 19:00.

Atat saritul peste prima masa a zilei, cat si mancatul la ore tarzii din noapte sunt doua obiceiuri nocive, care te predispun la ingrasat si te impiedica sa slabesti, indiferent ca alimentele consumate sunt sanatoase si hipocalorice.

Specialistii sustin ca schimbarea orelor de luat masa nu garanteaza slabitul imediat sau rezultate prompte, dar cu siguranta ca orarul meselor este un factor demn de luat in seama in dietele de slabit.

Descoperirea vine sa intareasca ideea ca nu doar ce si cat mananci te ajuta sa slabesti, ci si cand anume o faci.


Foto: Cathe.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare