Dieta si nutritie

#antioxidanti #struguri #fructe # beneficiile strugurilor

Strugurii - sursa importanta de antioxidanti

Strugurii sunt unele dintre cele mai sanatoase si delicioase fructe, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe sunt ideale pentru tratarea constipatiei , indigestiei, oboselii sau afectiunilor oculare.

Strugurii sunt bogati in vitaminele A, C, B6, acid folic, potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu si seleniu. Contin si cantitati mari de flavonoide, care sunt un tip de antioxidanti extrem de puternici si care reduc efectele nocive ale radicalilor liberi.
 

Beneficiile strugurilor


Strugurii contin flavonoide, fitonutrienti care ofera acestor fructe culoarea vibranta. Cu cat culoarea strugurilor este mai tare, cu atat este mai mare concentratie de flavonoide. Printre compusii flavonoidelor se afla si quercitina si resveratrolul, care au numeroase beneficii pentru sanatate.

Astfel, consumul de struguri reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange, reduce colesterolul, protejeaza arterele de sange de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, strugurii reduc si riscul atacurilor de inima si hipertensiunea.

Strugurii sunt beneficii atat pentru sistemul cardiac, cat si pentru sistemul respirator, circulator si nervos. Stimuleaza sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatorii .
 

Strugurii, bogati in antioxidanti


Strugurii sunt bogati in vitamina C si mangan, antioxidanti naturali. De asemenea, strugurii contin si alte tipuri de antioxidanti precum caroten, beta caroten sau resveratrol. Semintele si coaja strugurilor contine cele mai mari cantitati de antioxidanti.

Astfel, antioxidantii din struguri ajuta la prevenirea oxigenarii anumitor enzime, care pot deveni active. Maresc nivelul de glutation din sange, un nutrient antioxidant esential si previn oxigenarea acestui nutrient.

Antioxidantii protejeaza membrana celulor de efectele nocive ale radicalilor liberi, scad nivelul de molecule reactive de oxigen din sange si reduce oxidarea grasimilor.
 

Cei mai puternici antioxidanti


Flavonoidele din struguri sunt benefice pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, a cancerului, afectiunilor asociate cu varsta inaintata precum Alzheimer.

Resveratrolul este un alt antioxidant natural intalnit in struguri care reduce riscul de cancer , arteroscleroza sau afectiuni cardiace . De asemenea, acest antioxidant influenteaza genele raspunzatoare de imbatranire. Resveratrolul are efecte similare cu restrictionarea consumului de calorii. Activeaza enzimele care incetinesc imbatranirea si mareste stabilitatea ADN-ului.

Polifenolii din struguri, alt tip de antioxidanti, ajuta la prevenirea acumularii de colesterol oxidat in sange. Acesti antioxidanti lupta si impotriva virusurilor si tumorilor. De asemenea, polifenolii au si proprietati detoxifiante.

Atat strugurii, cat si sucul natural de struguri, au beneficii importante pentru sistemul cardiovascular. Sucul de struguri este recomandat in special femeilor aflate la menopauza. Polifenolii reduc formarea cheagurilor de sange, bataile anormale ale inimii si ingrosarea vaselor de sange.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare