- Paine. Painea nu contine decat apa, faina si sare. Pesmetul, pe langa acestea, mai contine si zahar si grasimi, implicit mai multe calorii. Ulei de masline sau de rapita?
- Ulei de rapita. Acest ulei are un cotinut bogat in omega-3, acizi grasi importanti pentru buna functionare a organismului. Desi uleiul de masline contine mai putin acizi decat cel de rapita, ramane extrem de benefic pentru sanatate datorita substantelor puternic antioxidante. Ardei gras rosu sau verde?
- Ardei gras rosu. Contine de patru ori mai multe carotenoide (provitamina A) si de doua ori mai multa vitamina C decat cel verde. Paine alba sau integrala?
- Paine integrala. Exista o varietate de specii de paine integrala cu gust extrem de bun. Aceasta contine mai multe fibre – benefice pentru tranzitul intestinal - si calmeaza foamea pe o perioada mai mare de timp. Detine 40% mai mult fier decat painea alba si de trei ori mai mult zinc. De asemenea, nivelurile de fosfor, magneziu si mangan sunt mai mari. Are mai multe vitamine B complex decat painea alba si cea neagra si contine vitamina E. Carne tocata sau bine prajita?
- Carne bine prajita. Pentru ca in carnea insuficient preparata poate exista o bacterie periculoasa - Lysteria monocytogenes – susceptibila sa provoace intoxicatii, este indicat sa consumati carnea fiarta sau bine prajita, la o temperatura nu mai mica de 70 grade. Pentru a fi siguri ca acesta a fost gatita la temperatura necesara de a distruge bacteriile, folositi un termometru digital . Spalatul legumelor si fructelor: sub jetul de apa sau lasate cateva minute in apa
- Sub jetul de apa. Este indispensabil sa spalati legumele si fructele. Insa nu este necesar sa le lasati prea mult in apa pentru ca isi pierd vitaminele. Trecerea sub jetul de apa este de ajuns pentru a le curata. Suc de portocale sau de mere?
- Suc de protocale. Desi ambele sunt foarte benefice pentru sanatate, sucul de portocale este mai bogat in vitamina C, un antioxidant foarte puternic. Portocala este o sursa bogata si in alte vitamine cum ar fi A, B, C si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de altele, portocala este superioara si in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea, aceasta mai contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Stiti sa alegeti alimentele sanatoase?
Stiti sa alegeti alimentele sanatoase? Intre doua alimente din aceeasi categorie, care este cel mai potrivit pentru sanatatea voastra? Ceea ce trebuie sa stiti este ca, daca puteti opta pentru anumite alimente in locul altora, est- 2008-01-29 2008-01-29
Articole din dieta-nutritie
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog
Citeste pe ele.ro
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie