Dieta si nutritie

#sets #scolari #sanatate #e-book #si eu traiesc sanatos

Starea de bine a scolarilor, o prioritate! E-book-ul educativ pentru o viata sanatoasa in randul scolarilor

Fundatia PRAIS lanseaza E-book-ul: "Starea de bine a scolarilor, o prioritate!", o carte educativa ce reuneste sfaturi utile, oferite de specialisti de marca in domeniul activitatilor fizice si sportului, nutritiei, somnului si psihologiei copiilor. Editia raspunde obiectivelor miscarii nationale "Si eu traiesc sanatos!"- SETS, initiata de Fundatia PRAIS in 2011, alaturi de Partenerul Fondator, Nestle for Healthier Kids.

 

"La acest E-Book vor avea acces gratuit cadrele didactice din scoli, familiile, elevii, publicul larg, pentru ca ne ofera o serie de recomandari concrete despre obiceiurile de zi cu zi, care pot contribui la sanatatea si starea de bine a copiilor. Cu sprijinul expertilor nostri am pus accent, intr-o abordare holistica, pe starea de echilibru dintre trup, minte si suflet a copiilor, ce poate fi construita acasa, la scoala, in comunitati, stimulandu-le curiozitatea, increderea de sine si bunele obiceiuri de viata", a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

Oricine poate accesa E-Book-ul, gratuit, aici: sets.ro, la un click distanta de voi!

Contextul actual complex a generat necesitatea acestui proiect editorial SETS, un aport la efortul general de a contribui la starea de sanatate si la performantele scolare ale copiilor.

"Corpul omenesc este construit pentru miscare. Pentru a fi sanatos, un copil trebuie sa fie activ zilnic. Practicarea activitatilor fizice zilnice are multiple beneficii: intareste musculatura si sistemul osos, dezvolta dexteritatea, imbunatateste concentrarea, dezvolta increderea de sine, abilitatile de socializare si spiritul de castigator,” ne sfatuieste in carte, Gabriela Szabo, sportiv medaliat olimpic.

Nicoleta Tupita, Nutritionist-Dietetician, Nutrition Health and Wellness Manager, Nestle Romania ne ofera 10 sfaturi valoroase legate de alimentatie si subliniaza valoarea exemplului parental: "Parintii nu trebuie sa uite ca printre cele mai importante lucruri pe care le pot face pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase sunt mesele in familie si gatitul impreuna. Nutritia echilibrata este esentiala pentru copii in primii ani de scoala", recomanda Nicoleta Tupita.

La randul sau, Prof. Univ. Dr. Monica Stanescu, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport Bucuresti invita parintii sa practice exercitii fizice impreuna cu copiii: "Bazele unui stil de viata activ se pun la varste mici. Incepeti cu activitati fizice simple (urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos catre scoala si de la scoala spre casa), jocuri in aer liber, in parc si in spatii deschise. Obisnuiti copiii sa faca o pauza activa de circa 10 minute, la fiecare 50 de minute de activitate intelectuala".

Organismul copiilor are nevoie de un somn odihnitor. Dr. Mihaela Oros, Medic Primar Pediatru, cu atestat in Somnologie ne indruma sa cream "o rutina de somn sanatoasa care este una dintre cele mai bune cai pentru reusitele scolare. Un copil de varsta scolara are nevoie de 9-12 ore de somn pe parcursul a 24 de ore. Cercetarile arata ca 6 din 10 copii la aceasta varsta nu dorm suficient".

Sanatatea mintala este importanta pentru starea de bine a scolarilor, de aceea, psihologul Monica Bolocan sfatuieste parintii sa comunice permanent cu copilul despre ce ii framanta, sa petreaca timp de calitate alaturi de ei si sa ii implice in deciziile importante din familie: "Fiti autentici si oferiti explicatii rezonabile, pe intelesul copiilor, pentru trairile pe care le aveti, fie ele pozitive sau negative. Emotia descarcata intr-un mod firesc este un element cheie al sanatatii mentale. Atunci cand ne ascundem, disimulam sau mintim, sadim samburii unei probleme emotionale".

Din anul 2011 si pana in prezent, miscarea "Si eu traiesc sanatos!" – SETS, initiata de Fundatia PRAIS in Romania, a angrenat peste 198.000 de elevi incepand cu clasele pregatitoare si pana la clasele a-IV-a, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, din 250 de scoli, 2 milioane public larg.

Obiectivele miscarii SETS se aliniaza directiilor din cadrul campaniilor globale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS): "Impreuna combatem bolile netransmisibile" si Planului Global de Actiune privind Activitatea Fizica 2018-2030 – "Oameni mai activi pentru o lume mai sanatoasa", prin informarea, educarea si activarea a circa 50.000 de elevi anual, a familiilor acestora, a cadrelor didactice si publicului larg pentru a experimenta beneficiile bunelor obiceiuri de stil de viata pentru sanatate.

La baza metodologiilor SETS, recunoscute international in cadrul EPODE, sta si parteneriatul public - privat din care fac parte 12 institutii de stat, reputate organizatii medicale si sportive, universitati, sub egida Consiliului Stiintific, care a facut posibila implementarea miscarii nationale "Si eu traiesc sanatos!" – SETS in Romania, impreuna cu Nestle Romania care este Partener Fondator SETS.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare