Dieta si nutritie

#legume #salata #sanatate

Sanatatea din legumele de primavara

Primavara ne aduce, pe langa soare si caldura, o explozie de culoare in farfurie datorita legumelor si fructelor proaspete.  Orice magazin si orice taraba din piata arata ca un curcubeu culinar caruia nu ii poti rezista. Si bine faci! Ridichile, salata sau ceapa verde sunt doar cateva dintre legumele de la care nu trebuie sa te abtii sub nicio forma. Acestea au vitamine si minerale benefice organismului tau.


Din fericire, aceste legume nu fac parte din categoria alimentelor calorice, asa ca mananca-le fara teama,  simple sau alaturate altor alimente.


Ceapa verde


O ceapa verde are doar 24 de calorii, 2 grame de fibre, 250 mg potasiu, 25 mg vitamina C si 40 mg calciu. Consumata pe o perioada de cel putin 14 zile, ceapa are efecte benefice in afectiunile dermatologice, purificand si stimuland procesele de regenerare ale organismului.


De asemenea, ceapa verde intareste sistemul imunitar, fiind recomandata in raceli si gripe.


Usturoiul verde


Usturoiul verde contine alicina, o substanta cu efect de antibiotic , dar si o serie de vitamine si minerale (siliciu, calciu, fosfor, sulf, potasiu etc). Usturoiul verde este unul dintre alimente cele mai eficiente impotriva cancerului si ajuta la neutralizarea efectelor negative ale fumatului.


In acelasi timp, usturoiul verde reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si mareste pofta de mancare .


Prazul


Ca si usturoiul si ceapa verde, prazul este un aliment care mareste rezistenta sistemului imunitar si are efect antiviral datorita continutului de vitamina C, potasiu si magneziu. Totodata, consumul de praz combate anemia si lupta, in acelasi timp, impotriva cistitei.


Ridichile


Ridichile fac si ele parte din legumele care ajuta la prevenirea cancerului. Acestea sunt bogate in fibre,  vitamina A, fier si acid folic. Consumul de ridichi ajuta la indepartarea senzatiei de balonare, dar si a indigestiilor.


Mai mult decat atat, frunzele proaspete de ridichi ajuta la tratarea sughitului, a congestiei pulmonare, a durerilor faringo-laringiene, a lipsei secretiei lactate si a diareei.


Salata verde


Salata verde contine saruri minerale (zinc, iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic), dar si foarte multe vitamine (A, B, C, D si E) care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a virusurilor. De asemenea, salata verde grabeste digestia si accelereaza procesul de eliminare, motiv pentru care este recomandata in curele de slabire.

Sursa foto : clothestohealabrokenheart.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare