Dieta si nutritie

#citrice #fructe exotice #vitamina c #prevenire raceala

Rolul citricelor in sezonul rece

Citricele sunt fructe care contin cantitati importante de vitamina C, ideale pentru prevenirea si tratarea gripelor si racelilor. In sezonul este important sa suplimentam aportul de vitamina C, prin consumul de portocale, mandarine, lamai sau grapefruit.

 

Rolul vitaminei C in organism


Vitamina C din citrice reduce nu numai simptomele acestor afectiuni virale , dar si riscul afectiunilor cardiovasculare si inflamatorii.

Vitamina C previne efectele nocive ale radicalilor liberi si distrugerea celulara, care este responsabila de inflamatiile asociate cu artrita, reumatism si colesterol .

O dieta bogata in vitamina C reduce si riscul de infectie cu bacteri Helicobacter pylori, responsabila de ulcerele stomacale. Pe langa vitamina C, citricele contin si cantitati importante de fitonutrienti si fibre care reduc nivelul de colesterol din sange. Pectina, o fibra solubila care se gaseste in grapefruit, reduce riscul de formare a cheagurilor de sange.

Grapefruitul rosu contine cantitati importante de licopen , un antioxidant puternic care lupta impotriva cancerului. Este foarte util in special in tratarea cancerului de prostata. De asemenea, substantele active care se gasesc in mandarine au proprietati anticancer si sunt foarte utile in cazul fumatorilor.

Dietele bogate in citrice protejeaza si de cancerul de san. Fitonutrientii din portocale si grapefruit protejeaza organismul de cancerul bucal, de piele, stomac si colon. Inhiba dezvoltarea tumorilor prin productia de enzime active care protejeaza organismul de substantele toxice. Proprietatile detoxifiante ale citricelor reduc si riscul de pietre la rinichi.

Citricile contin si cantitati importante de acid folci si potasiu, nutrienti esentiali sanatatea sistemului cardiovascular. Potasiul echilibreaza tensiunea arteriala si previne atacurile de inima si infarctul.
 

Beneficiile portocalelor


Portocalele contine fitonutrienti importanti care sunt benefici pentru organismul uman. Au proprietati antiinflamatorii si reduc simptomele hipertesnsiunii.

Vitamina C din portocale actioneaza ca un antioxidant care protejeaza organismul de radicalii liberi care favorizeaza aparitia cancerului. Stimuleaza metabolismul si sistemul imunitar si reduc severitatea unor afectiuni precum artrita, reumatism sau astm. Vitamina C din portocale reduce si riscul de deces cauzat de afectiunile cardiovasculare, cancer si infarct.
 

Beneficiile grapefruitului


Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C care este extrem de importanta pentru sistemul imunitar. Vitamina C din grapefruit scurteaza durata gripelor si racelilor si previne inflamatiile.

Grapefruitul este bogat in licopen, care are puternice proprietati anticancerigene. Sucul de grapefruit contine cantitati importante de antioxidanti, care lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.
 

Beneficiile lamailor


Lamaile contin cantitati importante de flavonoide, antioxidanti si compusi activi cu proprietati anticancer. Flavonoidele din lamai inhiba dezvoltare celulelor canceroase si au si proprietati antibiotice.

Lamaile sunt si diuretice naturale si reduc inflamatiile si edemele. Sucul de lamaie este util in tratarea stresului, infectiilor, insomniilor si problemelor stomacale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului