Dieta si nutritie

#legume #fructe #dieta #substante nutritive #resturi legume

Resturile de legume si fructe au beneficii neasteptate pentru sanatate. Iata ce sa nu mai arunci la gunoi!

Legumele sunt foarte sanatoase si sunt indicate de toti doctorii in cadrul unei alimentatii echilibrate, asadar ai toate motivele sa le consumi zilnic in diferite preparate. De cele mai multe ori, legumele nu sunt folosite la adevarata lor capacitate, deoarece te-ai obisnuit sa consumi doar miezul si sa arunci restul la gunoi. Nimic mai gresit, avand in vedere faptul ca resturile de legume au proprietati terapeutice incontestabile.

Frunzele de telina

De la telina se consuma, in general, radacina si tulpinile (apio), in timp ce frunzele ajung la gunoi fara nicio parere de rau din partea ta. Ei bine, trebuie sa stii ca frunzele de telina pe care le consideri inutile contin de 5 ori mai mult calciu si magneziu decat tulpinile si sunt o sursa excelenta de vitamina C, antioxidanti si compusi cu proprietati antiinflamatorii.

Frunzele de telina pot fi consumate sub forma de suc sau pot fi adaugate, la fel ca patrunjelul, in salate.

Frunzele de broccoli

Broccoli este una dintre cele mai apreciate legume ale momentului, intrucat contine vitamine si minerale pretioase pentru organism. De la broccoli se consuma buchetelele verzi, iar frunzele sunt aruncate la gunoi sau nici macar nu ajung in magazine, deoarece sunt indepartate de pe tulpina.

Daca reusesti sa cumperi broccoli cu frunze, gateste-le pe cele din urma asa cum ai gati spanacul. Au un gust delicat si iti furnizeaza 90% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina A.

Coaja de pepene verde

De la pepene consumi miezul zemos si dulce, bogat in licopen, vitamina C, apa, fibre si proteine, apoi arunci cojile alb-verzui, intrucat sunt tari si nu au niciun gust. Conform unui studiu realizat de Departamentul de Agricultura al SUA, partea verzuie a pepenelui este o sursa foarte buna de citrulina, un aminoacid care contribuie la dilatarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Cojile de pepene pot fi trecute prin blender, alaturi de suc de lime si miez de pepene, pentru a obtine un suc delicios si hranitor.

Cojile de ceapa

De acum inainte, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa arunci cojile de ceapa. In foile subtiri se gaseste o cantitate impresionanta de antioxidanti, in special de quercitina, un biflavonoid care previne formarea placilor ateromatoase si declansarea bolilor cardiovasculare.

Cojile de ceapa pot fi infuzate in ceaiuri, supe si tocanite, pentru a-si elibera substantele active, dupa care le poti arunca.

Sursa foto: everydaylife.globalpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare