Dieta si nutritie

#saturatie #drenaj #piele #culori #legume #fructe #regim #alimente

Regimul multicolor, cu alimente de vara!

Caisa, piersica, pepene, rosie, fasole verde, peste, ardei gras...acestea sunt alimentele de vara extrem de variate, delicioase, putin calorice de care ai nevoie pentru a te mentine in deplina sanatate.

 

Asa ca amuzati-va asociind culorile si savoarea alimentelor pentru a profita de beneficiile alimentelor de sezon. Cu acest regim „curcubeu”, veti avea un ten frumos, un abdomen plat si o silueta filiforma... garantate!

Portocaliu pentru o piele frumoasa

Alimentele portocalii au o concentratie mai mare in betacaroten si cu cat sunt mai colorate cu atat sunt mai bogate in provitamina A. Putem spune ca este un chilipir in acest sezon cand se gasesc peste tot, caci betacarotenul este un mare protector al organismului, in special al pielii si al mucoaselor pe care le apara de efectele nefaste ale soarelui. Acumuland acesti pigmenti, pielea capata o nuanta frumoasa si ramane tanara si supla.

Ce trebuie sa se gaseasca in farfuria ta: ardei gras (portocaliu), caisa, piersica, pepene galben , morcov, rosie (portocalie) etc.
Cantitatea necesara: doua mese din trei, 100 -200 g, in stare cruda sau gatita.
De retinut: proprietatile antioxidante ale carotenoidelor sunt „intarite” si de cele ale vitaminei C, pe care majoritatea acestor vegetale o contin in cantitate mare.

Rosu pentru drenaj

Aceasta culoare releva prezenta flavonoidelor. Nu numai ca sunt antioxidanti puternici, dar in plus aceste substante fluidifica sangele, stimuleaza contractia venoasa si intaresc incheieturile. Astfel, pot fi numiti aliati puternici care lupta impotriva retentiei de apa, senzatiei de picioare grele si umflate, si implicit a celulitei si aspectului neplacut al pielii de coaja de portocala .

Ce trebuie sa se gaseasca in farfuria ta: capsuni, fragi, mure, sfecla rosie, prune, afine etc.
Cantitatea necesara: o masa din trei, 100-200g, crude sau gatite.
De retinut: aceste alimente contin de asemenea vitamina P, care amelioreaza permeabilitatea capilara, si potasiu care lupta impotriva reactiei de apa.

Verde pentru detoxifiere

Alimentele verzi, in special legumele, contin sulf – un mineral cunoscut pentru proprietatile detoxifiante, dar si apa si fibre. Veritabile produse purificatoare, acestea scapa organismul de toxine (deseuri cauzate de stres, tutun, alcool, dezechilibre alimentare etc). Aceste alimente bogate in fibre si in apa poseda in plus fata de celelalte puterea de a induce saturatia. Consumate la fiecare masa, aveti siguranta ca nu veti manca prea mult!

Ce trebuie sa se gaseasca in farfuria ta: brocoli, varza, fasole verde, spanac, laptuca, ceapa verde si praz, patrunjel etc.
Cantitatea necesara: la micul dejun si la cina, 200 g sau chiar ma mult, in stare preparata.

Alb pentru saturatie

Simbolul puritatii, culoarea alb caractreizeaza produsele bogate in proteine dar sarace in materii grase. Proteinele sunt esentiale organismului caci ele ii permit intretinerea masei musculare, in detrimentul masei de grasimi. Acestea au proprietatea de a induce rapid senzatia de saturatie, de aceea sunt recomandate cu precadere persoanelor care vor sa slabeasca.

Ce trebuie sa se gaseaca in farfuria ta: carne alba (curcan, pui, iepure, doar anumite parti din porc si vita, peste, crustacee si fructe de mare, lactate etc).

Cantitatea necesara: 3 produse lactate pe zi, 150-200 g de carne sau peste la fiecare masa. Produsele lactate contin cel mai mult calciu, un mineral cu actiune benefica in pierderea kilogramelor.

Galben pentru energie

Culoarea galben este reprezentata cel mai adesea de alimentele cu valoarea energetica mai mare. Acestea sunt materiile grase bogate in lipide, produsele cerealiere cu un aport mare de glucide. Destul de calorice, acesti nutrienti sunt indispensabili organismului caci ii furnizeaza carburantul necesar pentru a functiona in parametrii normali.

Ce trebuie sa se gaseasca in farfuria ta: uleiuri vegetale , unt, margarina, cereale, cartofi, orez, paine, paste fainoase etc.
Cantitatea necesara: 10g de materii grase pe zi, 40-60g de paine sau cereale la micul dejun.
De retinut: produsele cerealiere aduc o cantitate mare de proteine si de vitamine in special complexul B, vitamina E si acizi grasi: nutrienti care asigura vitalitatea pielii, a parului si a unghiilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare