Dieta si nutritie

#iaurt #probiotice #infectii vaginale #chefir #tract digestiv #capsule

Probioticele: de ce sunt esentiale pentru sanatatea tractului digestiv

Probioticele au inceput sa fie folosite tot mai des in industria alimentara, datorita beneficiilor pe care le au asupra sanatatii tractului digestiv. Ele sunt acele microorganisme care ajuta la mentinerea starii bune a sistemului intestinal si se gasesc in alimente fermentate (precum iaurtul) sau in suplimentele nutritive. Aceste bacterii "prietenoase" ajuta organismul sa combata eficient infectiile.

Probioticele: din capsule sau alimente?

"Probiotic" este un cuvant de origine greaca si inseamna "pentru viata". Astfel, din ce in ce mai multi oameni folosesc probioticele ca o sursa complementara de protectie, pentru a-si mentine starea de sanatate. Totusi, dovezile stiintifice arata ca beneficiile probioticelor administrate in capsule sunt oarecum limitate, comparativ cu cele primite din mancare.

Specialistii spun ca in produsele alimentare din comert exista aproximativ 10 miliarde de unitati formatoare de colonii (UFC). Cifra pare mare, insa aceste bacterii sunt continute doar intr-o cutie de iaurt. Verifica data de expirare a produsului, cu cat este mai aproape de final, cu atat iaurtul sau laptele batut cumparat va contine mai multe bacterii.

Medicii recomanda sa folosim probiotice din produsele alimentare, in detrimentul celor din capsule.  Acestea sunt indicate atunci cand trebuie sa ne refacem colonul in urma unui tratament cu antibiotice, de pilda.

Beneficiile probioticelor

Probioticele sunt folosite in tratarea durerilor de stomac si pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice, deoarece aceste medicamente omoara atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile necesare organismului. Cercetarile au aratat ca probioticele ajuta la prevenirea infectiilor vaginale, de piele sau parodontale.

Ce alimente contin probiotice

Alimentele cu agenti naturali de fermentatie abunda in aceste tipuri de bacterii: iaurt, lapte batut, chefir, branza slaba etc. Exista insa si alte tipuri de produse pe care trebuie sa le pui in cosul de cumparaturi: bors, castraveti murati, varza murata, masline, ghimbir, lapte de soia, ciocolata neagra sau menta.

Sursa foto:cdn.sheknows.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare