Dieta si nutritie

#sanatate #post #paste #slabit #postul pastelui #dieta post

Postul Pastelui: cum sa slabesti fara sa iti pui in pericol sanatatea

Postul Pastelui in ritul ortodox impune renuntarea la toate produsele de origine animala, de la oua si lactate pana la carne. Restrictiile alimentare nu trebuie insa sa se transforme intr-o corvoada; din contra, iti pot servi pentru a-ti sculpta silueta in pregatirea pentru sezonul cald fara a-ti pune in pericol sanatatea. Iata care sunt beneficiile postului si cum te pot ajuta cele 40 de zile de dieta sa elimini kilogramele in plus!

Beneficiile postului

Postul Pastelui ofera un prilej excelent de "detoxifiere" spirituala si corporala, deopotriva. Abtinerea de la alimentele "de dulce", pe langa semnificatia sa religioasa, te poate ajuta sa scapi de surplusul de kilograme pe care ai incercat sa il elimini, fara succes, pana acum.

Scaderea in greutate este, de altfel, o consecinta intocmai a detoxifierii, determinate de un regim alimentar de post in care abunda fructele, legumele, leguminoasele, fructele oleaginoase si cerealele integrale, completat de un consum ridicat de lichide (apa, sucuri naturale, ceaiuri).

Postul Pastelui ii poate oferi organismului tau si alte beneficii, precum ameliorarea bolilor inflamatorii, scaderea nivelului glicemic si accelerarea metabolismului. Toate aceste efecte pozitive asupra sanatatii sunt valabile insa doar in contextul unei diete echilibrate, din care lipsesc mancaruri, de altfel de post, precum cartofii prajiti, semipreparatele sau alte alimente tip fast-food, cu un continut ridicat de aditivi si grasimi nesanatoase.

Secretele scaderii sanatoase in greutate in timpul postului

Asadar, in timpul Postului Pastelui, detii armele necesare pentru a topi grasimile nedorite ca prin minune, insa doar in contextul in care alegi sa consumi alimente sanatoase, sa le combini istet si, in tot acest rastimp, sa nu iti privezi organismul de nutrientii esentiali bunei sale functionari.

Iata, deci, cateva secrete pretioase pe care sa le pui si tu in practica in Postul Pastelui:

Incepe ziua cu cereale integrale. Daca obisnuiesti sa servesti, la micul dejun, un bol generos de cereale cu lapte, nu renunta la ritualul tau nici in timpul postului. Tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti laptele ori iaurtul cu preparate pe baza de soia sau migdale (lapte de soia, lapte de migdale etc.). Un astfel de mic dejun are toate sansele sa iti furnizeze energia si satietatea necesare pana la ora pranzului.

Consuma legume din belsug. Acestea trebuie sa fie alimentele de baza ale dietei tale de post. Cele mai satioase, care tin la distanta senzatia de foame pentru mai mult timp, dar si cu un continut caloric scazut sunt spanacul, urzicile, varza, salata verde, prazul si stevia.

Da aroma preparatelor culinare cu uleiuri vegetale. Transforma uleiul de masline si uleiul de porumb (variante mai sanatoase decat uleiul de floarea soarelui) in aliatii siluetei tale in timpul postului. Nu folosi aceste uleiuri la prajeli, ci pentru a oferi o aroma speciala salatelor, dar si tocanitelor, preparatelor la cuptor ori pe gratar etc.

Nu te feri de carbohidrati. Cartofii, orezul si pastele fara ou nu sunt inamicii siluetei tale cata vreme ii consumi cu moderatie (de maximum doua ori pe saptamana).

Fructele si nucile sunt gustari excelente. Sanatoase si satioase, fructele si oleaginoasele iti vor tine sub control glicemia si iti vor potoli foamea intre mesele principale ale zilei.

Sursa foto: artemisimage.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului