Un activit atrage atentia ca somonul a devenit cel mai toxic din lume. Asta deoarece este crescut in captivitate.
Faptul ca somonul crescut in captivitate nu are aceleasi proprietati precum somonul salbatic, este deja cunoscut. Insa, ce nu se stia despre acest peste este faptul ca este plin de toxine.
Activistul si ecologistul norvegian atrage atentia asupra faptului ca somonul crescut in conditii artificiale este si imbibat cu otravuri.
Descoperirea a fost facuta de ziaristii francezi Nicolas Daniel si Louis de Barbeyrak care au studiat timp de cateva luni ce presupune, din interior, industria pescuitului. Acestia au mers la mai multe ferme piscicole din Norvegia, Vietnam, Suedia si Danemarca.
In Norvegia, jurnalistii l-au intalnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist si fondator al Societatii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii.
Ecologistul care duce o lupta inversunata impotriva fermelor piscicole le-a facut declaratii socante despre modul in care este crescut pestele.
"In Norvegia, situatia privind cultivarea pestelui este catastrofala. La o ferma atat de mica creste un numar atat de mare de peste, 2 milioane de unitati de somon. Pestele se imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatica si anemia infectioasa a somonului a capturat toata Norvegia. Insa, acest lucru este tainuit de consumatori", spune Kurt, potrivit realitatea.net.
Activistul are colectate probe, inregistrari video, care arata cum muncitorii de la crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.
"Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de protectie, ca sa nu fie afectati de substantele chimice destinate curatarii rezervoarelor de apa de paraziti. Astfel, somonul se imbiba cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninta sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, si asta in conditiile in care industria pescuitului ocupa al doilea loc dupa venituri in Norvegia", relateaza Kurth.