Dieta si nutritie

#obezitate #slabit #personalitate #dieta slabit #dieta personalitate

Personalitate versus dieta de slabit. Cine iese castigatoare?

Cand iei cateva kilograme in plus, obisnuiesti sa dai vina pe lipsa antrenamentului, pe mancarea nesanatoasa sau pe stresul cotidian, dar stiai ca si personalitatea ta joaca un rol important in procesul de ingrasare, respectiv slabire? Anumite trasaturi de personalitate sunt asociate cu obezitatea, potrivit unor cercetari recente, prezentate la APA Convention in Honolulu, Hawaii.

Personalitatea, dusmanul siluetei?

Dupa realizarea a patru studii pe un numar de 8.900 de persoane, cercetatorii au descoperit ca oamenii care sufera de nevroza (cei care sunt predispusi la emotii negative, cum ar fi anxietatea, tristetea sau singuratatea) si persoanele cu un nivel scazut de constiinciozitate (cele care sunt dezorganizate, indisciplinate si usor de distras) au mai multe sanse de a avea indicele de masa corporala (IMC) mai mare. Avand una dintre aceste trasaturi, riscul de obezitate creste.

Personalitatea, factor decisiv in procesul de slabire?

Acest lucru nu inseamna neaparat ca toate persoanele cu aceste trasaturi ar putea deveni obeze. Ceea ce indica aceasta cercetare este ca trasaturile de personalitate pot duce la comportamente care au tendinta de a determina cresterea in greutate.

De exemplu, o persoana care sufera de nevroza se poate stresa cu mai multa usurinta, ceea ce ar putea duce la mancatul emotional si aparitia poftelor pe baza de stres. De asemenea, persoanele cu un grad scazut de constiinciozitate ar putea fi mai dezorganizate, ceea ce inseamna ca le-ar fi destul de greu sa-si planifice mesele sanatoase sau sa urmeze o dieta simpla.

Personalitatea te condamna la obezitate?

Daca te regasesti in aceste descrieri, nu inseamna ca esti condamnat la obezitate. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti controlezi, pe cat posibil, obiceiurile. Asadar, tine la distanta obiceiurile rele care iti pot afecta sanatatea! Ascunde ciocolata, inghetata si alte dulciuri cand esti stresat sau seteaza-ti alarma pentru a-ti aminti sa mergi la cumparaturi, astfel incat sa nu mananci produse "fast-food" in fiecare seara.

Poate ca nu iti poti schimba personalitatea, insa poti apela la anumite trucuri pentru a-ti tine sanatatea si greutatea sub control.

Sursa foto: foxnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare