Dieta si nutritie

#cafea #sare #carne #oase #bauturi carbogazoase #demineralizare osoasa #cereale din grau

Obiceiuri alimentare care afecteaza sanatatea oaselor

Alimentele pe care le mananci zilnic influenteaza substantial sanatatea sistemului tau osos. Acestea pot preveni aparitia afectiunilor osoase sau, dimpotriva, pot favoriza aparitia lor. Pentru sanatatea oaselor tale, este important sa reduci sau sa elimini din dieta cateva dintre alimentele care-ti pot distruge oasele si sanatatea!

Sucuri carbogazoase

Acidifierea din unele sucuri carbonatate din comert este facuta cu acid fosforic (cola), care poate interfera cu absorbtia calciului in organism si poate creste riscul aparitiei afectiunilor osoase. Obiceiul de a bea astfel de bauturi, in special cele care contin si cafeina, poate fi extrem de nociv pentru sanatatea intregului organism.

Cafeaua

Cafeaua, bautura fara de care nu te poti trezi dimineata, poate avea efecte adverse negative nu doar asupra tensiunii arteriale sau inimii atunci cand este bauta in exces, ci si asupra sistemului osos. Cafeina impiedica absorbtia corespunzatoare a calciului in oase. Cu toate acestea, medicii sustin ca, daca ai o dieta bogata in calciu si nu abuzezi de consumul de cafea, nu exista niciun pericol pentru sanatatea ta osoasa.

Sarea

Sarea este unul dintre dusmanii de temut ai sanatatii osoase. Potrivit specialistilor, cu cat consumi mai multa sare, cu atat se pierd mai multe minerale din oase, iar acestea sunt predispuse la diverse afectiuni. Femeile aflate la menopauza sunt cele mai predispuse la probleme osoase cauzate de consumul excesiv de sare.

Alcoolul

Consumul constant si abuziv de alcool poate conduce la serioase probleme de sanatate a oaselor. Se pare ca alcoolul impiedica absorbtia mineralelor esentiale in oase, acestea avand un rol esential in intarirea lor.

Carnea

Consumul excesiv de carne si de alimente bogate in proteine (cu exceptia lactatelor) dauneaza sanatatii oaselor. Cele mai predispuse sunt persoanele care tin diete de slabit hiperproteice. Abuzul de proteine conduce la pierderea calciului din organism, ceea ce poate afecta sever sanatatea osoasa.

Cereale integrale din grau

Desi sunt considerate foarte sanatoase, fiind bogate in fibre si nutrienti esentiali, cerealele integrale din grau se pot dovedi nocive pentru sistemul osos al organismului. O dieta bazata pe un consum crescut de alimente cu fibre poate reduce considerabil absorbtia calciului in organism, afectand structura osoasa a organismului.


Sursa foto: albania24.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului