Dieta si nutritie

#indulcitori artificiali #sare #alcool #alimente #zahar #junk food #alimente sarate

Nutritia si inteligenta: 5 alimente care afecteaza randamentul creierului

Cand vine vorba despre nutritie, trebuie amintit ca exista o multitudine de alimente cu efecte diferite asupra organismului. Unele dintre acestea sunt cei mai buni aliati in lupta cu kilogramele in plus, in timp ce altele stimuleaza functia cognitiva si imbunatatesc memoria.

Pe de alta parte, unele alimente sunt cunoscute ca avand efecte devastatoare in ceea ce priveste functionarea creierului, motiv pentru care nutritionistii recomanda consumul lor moderat, astfel incat impactul negativ sa fie minim. Acestea fiind spuse, iata cateva dintre alimentele care iti "ucid" inteligenta, incet, dar sigur!


1. Produsele care contin zahar

Zaharul si produsele care contin zaharuri sunt daunatoare nu doar pentru silueta ta, dar afecteaza si functia creierului. Consumul indelungat al acestor alimente poate cauza probleme neurologice si chiar poate afecta memoria. In plus, zaharul interfereaza cu abilitatea de a invata, motiv pentru care este recomandat sa eviti produsele bogate in fructoza.


2. Alcoolul

Despre alcool se cunoaste faptul ca afecteaza ficatul pe termen lung si poate fi, de asemenea, cauza aparitiei cetii pe creier.

Ceata pe creier se refera la aparitia sentimentului de confuzie mintala, fiind afectata abilitatea de a gandi corect, dar si memoria. Probabil ti s-a intamplat sa nu iti amintesti numele unor obiecte banale sau sa nu-ti dai seama daca anumite evenimente s-au petrecut sau au fost doar in imaginatia ta?

Acest lucru poate fi influentat de consumul ridicat de alcool, care afecteaza echilibrul creierului. Din fericire, aceste simptome pot disparea odata ce renunti la a consuma alcool sau il consumi in mod echilibrat: unul sau doua pahare pe saptamana.


3. Junk food-ul

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Montreal, a aratat ca produsele de tip junk food pot modifica reactiile chimice din creier, ceea ce duce la aparitia unor simptome asemanatoare depresiei si anxietatii.

In plus, aceste alimente afecteaza productia de dopamina - un neurotransmitator responsabil cu starea de fericire si sentimentul general de bunastare. Mai mult decat atat, dopamina sprijina functia cognitiva, capacitatea de invatare, vigilenta, motivatia si memoria. Din acest motiv, este recomandat sa eviti alimentele care contin foarte multe grasimi saturate.


4. Alimentele foarte sarate

Deja este binecunoscut faptul ca alimentele foarte sarate afecteaza tensiunea arteriala si reprezinta un pericol pentru buna functionare a inimii.

In plus, alimentele care contin o cantitate ridicata de sare pot afecta functia cognitiva, precum si capacitatea de a gandi. Cu alte cuvinte, alimentele sarate afecteaza inteligenta. Mai mult decat atat, consumul alimentelor sarate in combinatie cu nicotina produce aceleasi efecte ca folosirea drogurilor.


5. Indulcitori artificiali

Atunci cand isi doresc sa slabeasca, mare parte din oameni tind sa creada ca vor scapa de kilogramele in plus, peste noapte, daca inlocuiesc zaharul cu indulcitorii artificiali.

Este adevarat ca indulcitorii artificiali contin mai putine calorii, dar, de fapt, fac mai mult rau decat bine. Daca sunt folositi pentru o perioada indelungata de timp, indulcitorii artificiali pot cauza leziuni ale creierului si pot interfera cu capacitatea cognitiva.

Sursa foto: dumbandgenius.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare