Dieta si nutritie

#diete #mituri #metabolism #mituri metabolism

Mituri despre metabolism si adevarul din spatele lor

Colega ta de birou rontaie tot ce-i pica in mana, devoreaza de cel putin doua ori pe saptamana cate o saorma "cu de toate" si arata mai bine decat un star din filme. Tu, in schimb, simti ca mai ai multe kilograme de eliminat, desi abia ai mancat un iaurt si cateva fructe toata ziua.

"Metabolismul este de vina", iti explica cate o ruda mai in varsta, in timp ce iti evalueaza coapsele si posteriorul din priviri. Multe mituri legate de rata metabolica sunt intretinute si in prezent, doar de dragul de a explica existenta persoanelor care desi urmeaza diete sanatoase au multe kilograme in plus cu ciudata existenta a persoanelor care isi permit sa devoreze 3 prajituri la o masa, fara a pune un gram in plus. Care este adevarul din spatele lor, afli mai jos!

Asocierea grasimilor cu carbohidratii

In jurul dietelor, graviteaza numeroase mituri. De exemplu, interdictia de a asocia la masa grasimile cu carbohidratii. Total fals, spun nutritionistii, deoarece organismul isi preia energia din ambele surse, cu conditia ca nivelul de carbohidrati sa nu fie foarte ridicat (acestia fiind primii care intra in malaxorul energetic al corpului tau). Fereste-te insa de aceasta combinatie inainte sau imediat dupa ora ta de antrenament, altfel nu vei slabi asa cum iti doresti.

Masa de seara

Poti sa incepi sa mananci fara griji seara sau tarziu in noapte, in cazul in care suferi de insomnii, intrucat mitul kilogramelor inmultite dupa orice masa de seara este fals. Organismul metabolizeaza nutrientii indiferent de momentul zilei, cata vreme vin intr-un aport echilibrat.

Fereste-te insa de alimentele pline de grasimi nesanatoase sau de zahar, care te ingrasa la orice ora le-ai consuma!

Sportul de dimineata

Poti paria ca sportul in zori de zi arde multe calorii. Nimeni nu ti-a explicat insa ca aceasta ar putea fi grasimea de care nu vrei sa scapi, nu-i asa? De fapt, depunerea de efort inainte de micul dejun s-ar putea sa iti scada masa musculara, pentru ca organismul nu are ce alti carbohidrati sa consume in timpul exercitiului fizic.

Corpul arde calorii doar in miscare

Indiferent de activitatea in care esti angrenata, corpul tau arde calorii, inclusiv in timp ce dormi. Cu mai putine alimente ingerate, metabolismul isi va incetini si el ritmul, consumand mai putine calorii decat de obicei.

Varsta influenteaza metabolismul

Aceasta confuzie s-a creat din pricina faptului ca, pe masura ce imbatranim, masa musculara scade si este inlocuita cu depozite adipoase. Acest fapt nu are insa legatura cu metabolismul. Cu exceptia unor tulburari endocrine, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul Cushing, cresterea in greutate poate fi rareori explicata prin prisma unui metabolism lent.

Metabolism lent - metabolism rapid

Persoanele slabe au un metabolism mai rapid, de aceea nu acumuleaza grasimea. Fals, fals, fals! Subtirica ta colega de birou care se infrupta din toate gustarile dulci are de fapt un metabolism lent.

De fapt, persoanele supraponderale au de obicei un metabolism mult mai rapid fata de oamenii care se incadreaza in limitele ponderale normale. Pe masura ce o persoana se ingrasa din cauza depozitelor de grasime, organismul are nevoie de sprijin. Ratele metabolice sunt influentate de varsta, sex, inaltime si greutate. De exemplu, metabolismul unui barbat arde cu 300 de calorii mai mult fata de metabolismul unei femei.

Sursa foto: celebitchy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare