Pana in secolul al XVI-lea mazarea era consumata sub forma de seminte uscate, dupa care s-a reusit obtinerea unui soi de mazare care sa poata fi consumat si in stare cruda. Tocmai datorita amestecului de vitamine si minerale , mazarea constituie un medicament natural impotriva oboselii, a anemiei, a problemelor de memorare si a sistemului imunitar slabit. De asemenea, mazarea verde ajuta in prevenirea afectiunilor cardio-vasculare, in intarirea oaselor, oferind printre multe altele si o stare generala de bine. Mai mult decat atat, continutul de vitamina C protejeaza organismul de raceala si alte infectii respiratorii . Unda verde... „doctorului” verde! Mazarea verde mai este recomandata si din alte considerente:
- ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange , fiind astfel recomandata in dieta bolnavilor de diabet;
- continutul de fibre o face utila in „curatarea” intestinelor.
- contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.
- este eficienta in anemie, datorita prezentei fierului.
- combate oboseala, contribuind la intarirea sistemului imunitar . In ceea ce priveste cantitatea de mazare care trebuie consumata de catre un adult, nutritionistii recomanda o portie de 100 - 150 de grame de mazare proaspata sau congelata, zilnic.