Dieta si nutritie

# fitoestrogeni #menopauza #soia #lapte de soia #beneficii soia

Laptele de soia, un ajutor pretios pentru femeile aflate la menopauza

Un remediu ieftin si la indemana oricarei femei aflate la menopauza reprezinta laptele de soia. Pe internet gasisem la un moment dat o reteta de preparat lapte de soia “in casa” dar necesita mai mult timp.

Reteta pentru prepararea laptelui de soia era urmatoarea: o cescuta de boabe de soia se pun in apa, la “inmuiat”, de seara pana dimineata. Se curata boabele de “camasa” lor fibroasa si se dau prin masina de tocat. Spartura care rezulta se amesteca cu 1,5 l de apa plata agitandu-se cu o paleta de lemn cca 15 minute.

Rezulta un lichid laptos care se punea la fiert. La sfarsit se adauga zahar vanilat sau scortisoara. Se indulceste cu miere, zaharina sau fructoza.

Soia face parte din aceasi familie de plante ca si fasolea, cu o multime de beneficii terapeutice, soia fiind un fitoestrogen natural.

Si cum in viata mea ,,nimic nu a fost si nu este intamplator, am calatorit acum un an pe ruta Bacau - Bucuresti cu o doamna care avea un ten de invidiat. Mi-a spus secretul ei: era o mare consumatoare de lapte de soia.  Aceasta doamna mi-a spus ca de cand bea lpate de soia ea nu stie ce inseamna ,,bufeu”   - val de caldura ce insoteste aceasta perioada grea din viata unei femei.

Bineinteles ca am intrebat-o cum isi prepara acest lapte, ca totusi cel din comert este pasteurizat si are si ceva conservant pentru a-i da un termen de valabilitate mai mare. Atunci am aflat ca exista un ,,aparat,” pe care il foloste in acest scop si laptele este gata in 15 minute.

Ajunsa acasa am scris pe google ”aparat de facut lapte de soia”, am ales ce am crezut eu ca e mai bun, am facut comanda si intr-o saptamana munca imi era deja usurata. Minunat la acest aparat este faptul ca poti adauga alaturi de boabele de soia si seminte de susan sau nuca de cocos.

Semintele de susan contin o cantitate foarte mare de calciu. Se stie ca femeia aflata la menopauza are nevoie de 1200 mg de calciu pe zi, pentru a preveni osteoporoza.

Deci, rezolvam si carenta de calciu, eliminand suplimentele pe baza de calciu. La analiza DEXA (osteodensitometrie) pe care mi-o fac la doi an am am constatat ca nu am pierdut din masa osoasa. Dar sa va mai spun un secret al meu: am descoperit la aceasta varsta si virtutile miscarii, a sportului facut sub indrumarea unui instructor de fitness. M-am inscris de peste trei ani la un centru de fitness din cartier si merg la aerobic de trei ori pe saptamana.

De cand merg la aerobic, grasimea din organism s-a transformat in masa musculara. Am capatat un "decolteu" de invidiat dar cel mai important lucru am capatat o stare de bine, de implinire. Laptele de soia poate fi consumat de catre persoanele sanatoase, care nu au fibrom uterin sau chisturi mamare. Deoarece fito-estrogenul-din soia ar hrani, ar alimenta aceste formatiuni.

Oricum, femeia la inceput de menopauza este obligatoriu sa-si faca mai multe investigatii medicale: mamografie, o ecografie genitala etc. Medicul de familie stie mai bine care sunt aceste investigatii si catre ce specialist sa va indreptati.

Recomand consumul unui pahar de lapte de soia doamneler sanatoase, care se stiu fara problemele enumerate mai sus. In speranta ca v-am fost de folos doamnelor aflate la menopauza, va doresc o zi buna!

Daca aveti intrebari despre prepararea laptelui de soia, le puteti adresa doamnei Marilena Trifescu, printr-un comentariu la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare