Dieta si nutritie

#nutritie #studii #mic dejun #alimentatie #dieta

La ce boli esti predispus daca sari peste micul dejun

Ai savurat micul dejun pe indelete in aceasta dimineata? Daca nu, s-ar putea sa te expui riscului de a dezvolta o diverse boli, de la banala raceala la obezitate si chiar diabet, sustin cele mai noi studii in domeniu. Afla, asadar, de ce micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si de ce este, astfel, esential sa nu sari peste ea.

Un studiu recent, realizat in cadrul Harvard School of Public Health, a dezvaluit ca barbatii care sar in mod constant peste prima masa a zilei prezinta cu risc cu 27% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare si de atacuri de cord.

Si totusi, de ce este micul dejun atat de important pentru sanatate? Si care sunt alimentele care ar trebui consumate la prima masa a zilei pentru o sanatate optima?


Secretul sanatatii: nu sari peste nicio masa a zilei

Recomandarea de a lua micul dejun in fiecare dimineata poate fi aplicata pentru fiecare masa de peste zi, este de parere dr. Susan Jebb, sefa departamentului de nutritie si sanatatea populatiei de la Medical Research Council din Marea Britanie.

"Banuiesc ca riscurile sunt aceleasi - precum cresterea in greutate - si daca sari peste pranz sau cina, insa acest comportament este mult mai putin frecvent, astfel ca oamenii de stiinta nu il studiaza", a precizat specialistul britanic.

Si daca exista in continuare voci care sustin ca micul dejun ramane, totusi, cea mai importanta masa a zilei deoarece ar stimula metabolismul "adormit" dupa odihna de peste noapte, altele afirma ca explicatia este alta. Mai precis, un mic dejun hranitor la primele ore ale zilei te ajuta sa eviti rontaielile nesanatoase de mai tarziu - dinaintea pranzului, cu precadere.

Cu alte cuvinte, savurarea micului dejun te poate ajuta sa eviti tentatiile nesanatoase (snacksuri sarate, dulciuri bogate in zahar s.a.m.d.) si toate implicatiile lor: cresterea in greutate, bolile cardiovasculare, diabetul etc.


Nu te pacali singur: evita micul dejun copios

Desi exista studii care afirma ca micul dejun te ajuta sa mananci mai putin la pranz si la cina, intrucat, printre altele, regleaza productia de grelina, hormonul care stimuleaza apetitul, dr. Susan Jebb recomanda precautie: o prima masa a zilei foarte copioasa nu se traduce prin mai putine calorii consumate ulterior!

Experta britanica isi bazeaza afirmatiile pe un studiu publicat in 2011 in "Nutrition Journal" care a descoperit ca oamenii preferau aceleasi mancaruri la pranz si la cina, indiferent ce savurasera la micul dejun.

Asadar, afirma dr. Susan Jebb, un mic dejun de circa 300 de calorii este mai mult decat suficient si chiar recomandat pentru a evita acumularea de kilograme in exces. O astfel de masa ar putea consta intr-o portie de terci de ovaz cu miere, un bol de cereale integrale cu lapte, un ou fiert si o felie de paine prajita integrala.


Si ce te faci daca nu ti-e foame dimineata?

Nu putini sunt aceia care, in pofita bunelor intentii, constata ca nu pot sa manance absolut nimic in prima parte a zilei - cel putin, in primele ore dupa ce s-au trezit.

Specialistii ofera si explicatia: de vina sunt genele. In cazul persoanelor care nu pot manca imediat dupa trezire, ceasul biologic este ceva mai lent. Cel mai adesea, este cazul "pasarilor de noapte" - oameni activi dupa lasarea intunericului, care se trezesc greu dimineata.

Ce-i de facut, asadar? Expertii sustin ca nu este cazul sa te fortezi sa mananci la 7 dimineata - cel mai probabil, dupa cateva ore, pofta de mancare va veni de la sine.

Sursa foto: mrwallpaper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare