Dieta si nutritie

#sport #alimentatie #insarcinata #gravida #copil #mama #greutate #kilograme

Kilogramele in plus si dieta proaspetei mamici

Dupa nasterea unui copil, proaspetele mamici sunt foarte tentate sa tina cure de slabire pentru a scapa de kilogramele luate pe parcursul sarcinii. Infometarea sau un regim alimentar sarac, pot afecta atat sanatatea mamicii, cat si pe cea a copilului. In aceasta situatie, trebuie sa ai mare grija in primul rand de sanatatea ta si abia apoi de silueta, pe care o poti recapata cu mare atentie, grija si foarte multa rabdare.

Dieta de slabit si limitarea alimentatiei

Alaptatul unui copil nu este un lucru cu care sa te joci. Acesta are nevoie de un lapte sanatos, bogat in vitamine, calciu si proteine, grasimi si alte substante care ajuta la dezvoltarea si cresterea armonioasa a bebelusului. O cura de slabire tinuta de mamica poate dauna copilului prin lipsirea acestuia de un lapte bogat in nutrienti.

De asemenea, consumul ceaiului de slabit sau administrarea diverselor medicamente care promit pierderea kilogramelor in plus este total interzis.

Mananca tot ceea ce iti doresti si nu te abtine de la niciun fel de aliment bogat in vitamine, proteine si grasimi bune (peste, nuci, seminte, untura de peste, ulei de masline etc).

Mananca  sanatos

Evita prajelile, preparatele la aparatul cu microunde sau produsele fast-food. Mananca fructe, legume,  cereale, carne de peste si pui (fiarta, in supe si ciorbe sau la gratar), supe de legume si zarzavaturi , compoturi, ciuperci, ficat. De asemenea, o mama care alapteaza trebuie sa consume multe lactate – cel putin o cana cu lapte/zi si doua, trei iaurturi pe zi – acestea stimuleaza lactatia.

Fereste-te de varza, mazare, fasole,  prajeli si carne tocata . De asemenea, evita sa mananci ceapa (care da un gust amar laptelui), lamai, usturoi sau alte condimente puternice care pot face ca micutul sa refuze laptele matern.

Lichidele sunt extrem de benefice proaspetelor mame pentru productia de lapte, dar si datorita faptului ca nu contin foarte multe calorii (compoturi, sucuri naturale, apa, lapte etc).

Desi este bine sa consumi foarte multe lichide pentru stimularea producerii de lapte, evita bauturile acidulate si pe cele care contin cofeina.

Renunta la vicii

Chiar daca ai impresia ca fumatul te va ajuta sa slabesti, incearca sa renunti la acest viciu daca nu ai facut-o deja. Fumul de tigara si nicotina poate distruge sanatatea si chiar viata copilului tau. Chiar daca nu fumezi in prezenta lui si il feresti de fum, nicotina va ajunge in lapte si, astfel, in organismul bebelusului tau. De asemenea, consumul de alcool si orice fel de droguri este total interzis.

Alapteaza-ti copilul

Pe langa faptul ca este foarte sanatos pentru copil, ca ii intareste acestuia sistemul imunitar, ii dezvolta creierul si il fereste de tot felul de boli infectioase, alaptatul o ajuta pe proaspata mamica sa slabeasca. Explicatia consta in faptul ca organismul femeii foloseste foarte multe calorii pentru a produce lapte. Asadar, cu cat vei alapta mai mult, cu atat corpul tau va da jos mai multe kilograme.

Fa miscare, dar cu limita

Mamele au voie sa faca excercitii fizice abia dupa 2 luni de la nastere – pana atunci acest lucru este contraindicat. Totusi, miscarea si plimbarile sunt mai mult decat recomandate. Iesirile in parc sunt benefice atat mamei, cat si copilasului.

Dupa ce au trecut doua luni de la nastere, poti incepe un program soft de exercitii. Ai grija insa sa nu faci foarte mult efort inca din prima zi

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare