Dieta si nutritie

#ingrediente naturale #alimente #ingrediente #alimente naturale

Ingrediente naturale periculoase pentru sanatate

De cate ori nu ai fost indus in eroare atunci cand ai citit etichetele produselor alimentare? Ingrediente aparent naturale, precum caramel, ulei de palmier, suc de trestie evaporat sau suc concentrat de fructe, ascund de fapt zaharuri si grasimi periculoase pentru organismul uman.


Iata adevarul despre ingredientele naturale din produsele alimentare:


Caragenan. Caragenanul este un extract dintr-o specie de alga rosie, folosit ca stabilizator si agent gelifiant in produse de larg consum, precum ciocolata, laptele praf sau supele instant.

Acest ingredient este insa un factor inflamant, care favorizeaza aparitia unor afectiuni severe, precum artrita reumatoida sau ateroscleroza. Caragenanul se gaseste si in produsele lactate, prin urmare este foarte important sa citesti cu atentie eticheta produselor de acest tip pe care le cumperi.

Colorant de caramel. Bomboanele de caramel pe care le consumai cand erai copil erau obtinute prin caramelizarea zaharului. Caramelul care se gaseste astazi in majoritatea bauturilor carbogazoase nu este insa acelasi lucru. Acest colorant este obtinut din zahar si compusi de amoniu. In urma procesului de topire, se obtine si un produs cancerigen, care contamineaza si colorantul de caramel.

Gandeste-te bine inainte de a consuma bauturi carbogazoase, care pe langa coloranti contin si cantitati mari de zaharuri. Consumul in exces de astfel de bauturi provoaca afectiuni ale ficatului si predispune la obezitate.

Ulei de palmier. Uleiul de palmier este folosit intens ca substitut al uleiurilor vegetale hidrogenate. Studii recente arata insa ca nici acest ulei nu este sanatos si contine chiar substante cancerigene. Uleiul de palmier este la fel de periculos pentru inima ca si grasimile trans, care se gasesc in uleiurile hidrogenate.

Mareste nivelul de colesterol din sange, ceea ce reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. Uleiul de palmier este folosit in industria alimentara la prepararea biscuitilor, prajiturilor, fursecurilor si a produselor de patiserie.

Este indicat sa eviti produsele care contin acest ingredient. Uleiul de floarea soarelui este mult mai sanatos decat uleiul de palmier sau uleiurile modificate genetic din porumb, rapita sau soia.

Suc de trestie evaporat. Sucul de testie evaporat este de fapt denumirea sofisticata a zaharului alb rafinat. Nu este de fapt un suc: cristalele uscate de zahar care sunt obtinute in urma prelucrarii zaharului brut sunt fierte, dupa care trec printr-un proces aditional ce indeparteaza orice vitamine si minerale pe care zaharul brut le continea initial.

Atunci cand consumi alimente procesate, incearca sa le alegi pe cele care contin indulcitori naturali, cu valoare nutritiva reala, precum siropul de artar, melasa sau mierea.

Suc concentrat de fructe. Cu siguranta ai intalnit acest ingredient pe etichetele gemurilor, dulceturilor sau sucurilor din comert si te-ai gandit ca este mai sanatos decat zaharul. Sucurile concentrate de mere, pere sau struguri sunt insa indulcitori artificiali, folositi intens in industria alimentara.

Sunt inlocuitori ai grasimilor si au o concentratie mare de fructoza, un tip de zahar care favorizeaza aparitia afectiunile cardiace.

Fructele sunt "bomboane" naturale, astfel ca este recomandat sa le consumi in stare cruda, proaspete. Continutul de fructoza este echilibrat de fibrele, vitaminele si minerale care se gasesc in mod natural in fructe.

Sursa foto: dinorasulmeu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului