In doar 100g de mancare gasim cel putin 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare si 81g de zahar (adica aproximativ 8 lingurite), avertizeaza InfoCons.
Asta in conditiile in care E-urile sunt cele mai periculoase si nu ar trebui, in mod normal, sa faca parte din alimentatia noastra. Cu toate acestea, se recomanda ca la o masa sa nu se consume mai mult de 4-5 E-uri. De asemenea, cantitatea de sare recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru un om sanatos, este de 5 grame pe zi.
De aceea, este indicat ca ingredientele folosite in prepararea aperitivelor si mancarurilor specifice sa fie naturale si sa se evite conservele si semipreparatele, acestea continand cele mai multe E-uri, dar si cantitati mari de sare si zahar. Aperitivele sunt insa, cele mai periculoase, din acest punct de vedere
„Printre acestea, valseaza spre incantarea ochilor nostri:
– Branza topita (folosita la diverse umpluturi)
– Sunca de praga
– Bacon
– Parizer de pasare
– Parizer de porc
– Cabanos
Un sos de ketchup, mustar sau maioneza tine ritmul la perfectie cu antreul servit sau felul doi de mancare.
Din cand in cand il mai acompaniaza si painea, dar nu in exces. Este deja o vedeta si vrea sa mai iasa din lumina reflectoarelor.
Desertul este adesea impodobit cu ciocolata sau praline de ciocolata, iar untul este indragostit de el! Nu se poate abtine sa nu ii faca o vizita si, din cand in cand, isi face aparitia simargarina, doar pentru a-l saluta.
Inghetata asteapta linistita in separeu sa fie chemata atunci cand se incinge atmosfera.
Dupa atata mancare si dans, daca simtim ca ne molesim apelam la o bautura energizanta si ne potolim setea cu bauturi racoritoare tip ceai, sau ne delectam cu bere cu fructe, iar pentru copii, o sampanie cu suc de fructe.
La finalul mesei, multi dintre noi consumam guma de mestecat.
Si uite asa ia sfarsit acest bal mascat, de unde plecam cu totii fericiti, luand la pachet cateva E-uri in plus, sare si zahar.
Cu acestea fiind spuse, putem zice ca intr-o singura zi consumam pana la:
– 169 de E-uri (aditivi alimentari)
– 31g de sare (15.5 plicuri de sare)
– 81g de zahar (16 plicuri de zahar)
Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E300, E330, E412, E440, E451 si E120.”, se arata in comunicatul transmis de InfoCons.