Dieta si nutritie

#boli de inima #alimentatie sanatoasa # afectiuni cardiace

Gustari pentru o inima sanatoasa

Mostenirea genetica joaca un rol major in sanatatea cardiaca, insa stilul de viata, alimentatia si miscarea isi pun amprenta mult mai mult asupra noastra. In plus, ne ajuta sa prevenim si sa tratam afectiunile cardiace. Alegerile alimentare pe care le facem sunt de asemenea esentiale pentru sanatatea inimii.

Gustarile dintre mese trebuie sa fie si ele alese cu atentie. Acestea trebuie sa fie bogate in vitamine, minerale si antioxidanti puternici care sa lupte cu afectiunile cardiace.

Iata mai jos cateva gustari benefice pentru inima:

Mere. Merele sunt cu adevarat superalimente, esentiale pentru sanatate inimii. Sunt extrem de eficiente in lupta impotriva afectiunilor cardiace. Sunt extrem de bogate in antioxidanti si pectina, fitonutrienti care protejeaza inima. Quercetina si alti antioxidanti din mere combat procesul de oxidare care duce la arteroscleroza si alte probleme cardiovasculare. Pectina ajuta la reducerea colesterolului, un factor de risc major pentru problemele cardiace. Merele au si proprietati antiinflamatorii, care protejeza intreg sistemul vascular.

Naut. Toate tipurile de fasole sunt extrem de benefice petnru inima, insa boabele de naut reduc riscul de afectiuni coronariene. Contin cantitati mari de fibre solubile care ajuta la reducerea colesterolului, antioxidanti, potasiu si acizi grasi omega 3. Pentru a te bucura de toate beneficiile nautului, consuma patru portii pe saptamana. Din naut poti prepara hummus, un preparat delicios.

Migdale. Dintre toate sortimentele de nuci, migdalele contin cele mai multe substante nutritive. Sunt bogate in fibre, vitamina E, potasiu si magneziu. Magneziul regleaza tensiunea arteriala, iar potasiul este esential pentru circulatia sangelui. De asemenea, migdalele sunt bogate in grasimi mononesaturate care reduc riscul de afectiuni cardiace si nivelul de colesterol din sange. Consuma migdale crude, simple sau in combinatie cu alte fructe. Este indicat sa consumi migdale de patru ori pe saptamana, in portii de 30 de grame.

Afine. Consumul de afine reduce nivelul de colesterol si trigliceride din sange, protejeaza de procesul de oxidare care duce la formarea de cheaguri de sange, un factor de risc major pentru afectiunile cardiace. Afinele sunt extrem de bogate in antioxidanti, vitamina C si E, care protejeaza celulele. Ajuta la prevenirea placii ateriale, protejeaza vasele de sange si controleaza tensiunea arteriala.

Ciocolata neagra. Ciocolata neagra contine o concentratie mare de caao. Cacaoa este extrem de bogata in compusi antioxidanti, precum flavonoidele, care reduc riscul formarii cheagurilor de sange. De asemenea, protejeaza inima de atacuri si infarct. In plus, ciocolata neagra reduce hipertensiunea. Pentru a te bucura de proprietatile benefice ale ciocolati, este recomandat sa consumi sortimente cu concentratie mare de cacao, de peste 70%.

Struguri. Strugurii sunt bogati in nutrienti puternici, precum vitamina C, vitamina B6, potasiu si flavonoide. Strugurii protejeaza inima si sistemul cardiovascular datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatorii. In plus, reduc colesterolul si stimuleaza circulatia sangelui. De asemenea, reduc si riscul de hipertensiune si arteroscleroza.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare