Cu toate acestea, exista 12 fructe si legume care contin un numar mult mai mare de pesticide decat restul, deoarece sunt mai putin rezistente in fata bolilor si daunatorilor si au nevoie de stropiri dese pentru a face rod. Tu stii care sunt acestea si ce trebuie sa faci in cazul in care le consumi? Mihaela Bilic are raspunsul!
“Anual asteptam de la americani sa desemneze castigatorii premiilor Oscar. Si tot anual asteptam celebra lista cu cele 12 fructe si legume “castigatoare” la capitolul pesticide EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce este considerata un reper de incredere in alegerile consumatorilor, fiind facuta de o organizatie independenta de industria alimentara. Pe langa topul “Dirty Dozen”, exista si o lista “Clean Fifteen”cu cele mai “curate” 15 fructe si legume.
Este adevarat ca datele sunt valabile pentru continentul american, insa e bine de tinut cont de ele, avand in vedere ca majoritatea alimentelor vin din import. Cum stau lucrurile in Romania? Institutul de Cercetari Alimentare a testat 5166 produse si a gasit urme de pesticide pe 1569 dintre ele, aveti in foto top 10 “murdare”.
Asta nu inseamna ca de maine sa nu mai consumam fructe si legume de frica pesticidelor, ci pe cat posibil, sa le alegem in varianta locala/ de sezon/ bio sau produse neintensiv.”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Indiferent insa de ce alegi, este foarte important sa peli fructele si legumele foarte bine. Pe cele amintite in acest articol, care contin cel mai mare volum de pesticide, este indicat sa le speli cat mai mult si, acolo unde sa poate (ex: mere, piersici etc) sa le elimini coaja inainte de consum.
Sursa foto: pexels.com