Dieta si nutritie

#cafea #nutritie #cofeina #bauturi energizante # consum cafea #efecte negative cafea #efecte cofeina

Efectele negative ale cafelei: 5 lucruri care ar trebui sa te alarmeze!

Cea mai obisnuita bautura servita in zorii zilei, cafeaua poate sa iti dea peste cap intreg organismul. Neeticheta drept drog, cafeaua actioneaza in cele mai multe cazuri ca o substanta care da dependenta. Iata cateva aspecte ale consumului excesiv de cafea, care ar trebui sa iti dea de gandit.

1. Te transforma in cobai

Consumul regulat de cafea creeaza dependenta. "Practic, devenim soareci de laborator", sustine Murray Carpenter, autorul unui volum dedicat efectelor cafelei asupra organismului uman. Dependenta ta de cafea se reflecta in consumul neintrerupt al acesteia timp de decenii. Odata lipsit de cafeaua zilnica, vei cauta cu disperare un surogat al acesteia.

2. O cafea face cat noua doze de cola

Cu toate ca ambele bauturi, cafeaua si racoritoarele tip cola, contin cofeina s-a demonstrat ca aceasta substanta este mult mai concentrata in cafea. O cafea mare contine tot atata cofeina cat noua doze de cola.

3. Devine un viciu de la prima ceasca

Capacitatea organismului uman de a tolera din prima efectele energizante ale cafelei transforma bautura matinala intr-un inamic redutabil. "Persoanele care consuma in mod normal o ceasca de cafea in fiecare zi vor experimenta o senzatie de sevraj daca li se interzice brusc consumul de cafea", sustine Carpenter in cartea sa. Efectele sunt si mai ingrijoratoare in cazul in care esti fumator si consumator de cafea simultan.

4. Cauzeaza insomnie, anxietate si alcoolism

Consumul excesiv de cafea conduce in cele mai multe cazuri la insomnie. Pentru a rezolva problema, o mare parte dintre consumatorii inraiti sunt nevoiti sa apeleze la somnifere sau bauturi alcoolice pentru a avea un somn profund. Numai ca intra intr-un adevarat cerc vicios. A doua zi vor avea nevoie de o doza mai puternica de cofeina pentru a lua startul cu brio. Depasirea limitei de 300 mililitri (o cana si jumatate-n.r.) de cafea iti poate crea probleme de anxietate din cauza suprastimularii nervoase.

5. Cafeaua instant, la fel de periculoasa

Indiferent de modul de fabricare si de ingrediente, cafeaua naturala si cafeaua sintetica raman la fel de periculoase. "Nu este cu nimic mai sanatos sa bei cafea naturala decat cafea sintetica. Au acelasi efect", considera Murray Carpenter.

Sursa foto: wellesleydentalgroup.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare