Dieta si nutritie

#diete nesanatoase #diete sanatoase #slabit sanatos #diete slabit #slabit #diete

Diete fulger pentru slabit, intre mit si realitate

Daca te gandesti sa slabesti, cu siguranta ai aflat ca exista o multime de diete care promit rezultate rapide. Aceste promisiuni cu care te ademenesc dietele fulger suna prea frumos ca sa fie adevarate. Oare sa fie posibil sa slabesti rapid, fara nici un efort si fara a apela la exercitii fizice?

Ce sunt dietele fulger?

Dietele fulger sunt practic o solutie rapida, la care foarte multe persoane apeleaza pentru a pierde in greutate. Prin faptul ca organismul nu primeste suficente substante nutritive, aceste diete presupun, de fapt, sa te infometezi pentru a pierde cateva kilograme in plus. De obicei, aceste diete au o durata scurta, de doar cateva zile, urmand ca apoi sa se revina la mesele normale.

Pe langa durata scurta, dietele fulger se deosebesc de dietele obisnuite prin faptul ca nu se ia in calcul adoptarea unui stil de viata sanatos pe termen lung. Dietele fulger presupun anumite limitari, prin consumarea unuia sau mai multor alimente, pe cand dietele obisnuite se bazeaza pe moderatie si diversitate. Astfel, recomandarile nutritionale din cadrul dietelor obisnuite sunt valabile si dupa incetarea dietei efective, deoarece incurajeaza schimbarea totala a stilului de viata si a alimentatiei zilnice.

Cat de sanatoase sunt dietele fulger?

Raspunsul la aceasta intrebare este un categoric NU. In primul rand, din cauza caracterului restrictiv al acestor diete, corpul nu primeste nutrienti importanti, ca de exemplu vitamine, minerale, proteine, lipide sau carbohidrati. Atunci cand corpul nu primeste nutrientii de care are nevoie, riscul de imbolnavire creste considerabil, sistemul imunitar este slabit si poate fi afectata buna functionare a organismului in general. Pe langa toate aceste riscuri, exista si senzatia de oboseala si de slabiciune caracteristica dietelor fulger.

Totodata, dietele fulger pot avea chiar efectul contrar celui asteptat, incetindind metabolismul. Atunci cand organismul nu mai primeste suficiente substante nutritive, isi face ”depozite” de hrana, iar digestia este incetinita. Chiar daca in primele zile se poate observa o scadere in greutate, organismul nu mai arde grasimile la fel de rapid, deoarece metabolismul este incetinit. Atunci cand se revine la dieta zilnica obisnuita, apare asa-numitul efect ”yo-yo”, ceea ce inseamna ca toate kilogramele pierdute initial sunt puse la loc si apare tendinta de ingrasare, tocmai pentru ca procesele metabolice din organism nu mai functioneaza asa cum trebuie. Pe termen lung, adoptarea diferitelor tipuri de diete fulger nu face decat sa creeze dezechilibre serioase, iar atunci va fi si mai greu sa slabesti.

Nu in ultimul rand, greutatea care se pierde pe parcursul dietelor fulger nu provine din tesutul adipos, ci se pierde masa musculara. Acest lucru este daunator, deoarece masa musculara este cea care ajuta corpul sa arda grasimile si sa transforme caloriile in energie.

Asadar, dietele fulger te ajuta sa pierzi cateva kilograme in plus, dar nu acelea pe care le-ai dori, adica grasimea in exces. Aceste diete reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate si iti dau peste cap metabolismul, asa ca iti va fi mult mai greu sa slabesti chiar si atunc cand metoda de slabire pe care o folosesti este una graduala.

Riscurile dietelor fulger

Principalele riscuri pentru sanatate pe care le prezinta aceste diete sunt urmatoarele:

Privatiunile calorice. Atunci cand corpul nu primeste suficiente calorii, nu dispune de energia necesara pentru activitatile zilnice. Persoanele care urmeaza o dieta fulger se simt tot timpul obosite, slabite si nu au energia necesara pentru diferite tipuri de activitati, in special cele care presupun efort fizic.

Subnutritia. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, carbohidratii si grasimile bune nu se gasesc in cantitati optime in dietele fulger, ceea ce duce la o stare de subnutritie. Pe termen scurt, tesuturile si organele nu primesc substantele de care au nevoie pentru buna lor functionare, iar pe termen lung, acest lucru poate afecta serios organismul.

Schimbari de dispozitie. Dispozitia noastra este determinata de neurotransmitatori care sunt, la randul lor, dependenti de aminoacizi. Atunci cand dieta zilnica nu include suficienti aminoacizi, apar schimbarile bruste de dispozitie, nervozitatea si uneori chiar si starile depresive.

Pierderea masei musculare. In perioadele de infometare a organismului, rezervele de energie din ficat si din muschi sunt consumate primele. Fara exercitii fizice, arderile de grasimi se realizeaza mult mai tarziu, dupa ce masa musculara este deja afectata.

Excesul de grasimi. Ficatul este principalul organ care metabolizeaza grasimile, insa are limitele sale. Atunci cand corpul resimte o stare asemanatoare infometarii, mobilizeaza rapid rezervele de grasimi catre ficat. De cele mai mult ori, aceste rezerve reprezinta o cantitate mai mare decat poate procesa ficatul. Daca aceasta situatie persista, exista riscul aparitiei ”ficatului gras”, adica exista infiltratii de grasimi in ficat. Dac ficatul este gras, se incetineste digestia, detoxifierea organismului si procesul de transformare a hranei in energie.

Formarea calculilor biliari. Lipsa grasimilor bune din dieta cauzeaza stagnarea activitatii bilei din vezica biliara. Lipsa acestor grasimi in mod repetat, poate duce la formarea namolului biliar si, in cele din urma, la formarea calculilor biliari.

Incetinirea metabolismului. Dupa aproximativ 10-14 zile de infometare, corpul incearca sa se adapteze situatiei, grabind stocarea grasimilor. Astfel, practic se depoziteaza in corp tot ceea ce mananci sau bei. In plus, este redus consumul de energie, iar organismul se va concentra doar pe functiile sale esentiale. Acest mod de functionare este rezultatul faptului ca organismul percepe rezervele de hrana ca fiind reduse si neregulate. Atunci cand iti reiei dieta obisnuita, organismul va continua sa depoziteze aproape tot ce consumi, iar arderile de grasimi vor fi mult mai lente.

Care sunt cele mai bune solutii pentru slabit?

Fara indoiala, cele mai bune rezultate le poti obtine prin adoptarea unei diete echilibrate si prin activitati fizice regulate. Daca numai faci sport, fara sa tii cont de dieta, nu vei obtine rezultate la fel de bune, iar daca numai tii o dieta fara sa faci si miscare, nu te vei mai ingrasa, dar nici nu vei reusi sa-ti remodelezi corpul asa cum ti-ai dori.

Adoptand un stil de viata sanatos, care presupune o alimentatie echilibrata si miscare, vei reusi sa slabesti si sa iti mentii greutatea dorita pe termen lung. Dietele fulger prezinta mai multe riscuri decat beneficii, asa ca nu merita sa faci tot felul de ”experimente” cu corpul tau.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului