Dieta si nutritie

#cancer stomac #stomac #prevenire cancer #afectiuni stomac

Dieta pentru prevenirea cancerului la stomac

Cancerul de stomac trece adesea neobservat. Nu exista noduli pe care sa ii simtim sau alte simptome alarmante care sa ne indice o problema. Acest tip de cancer se vede insa foarte bine in timpul unei radiografii. Astfel, adesea cancerul de stomac este depistat tarziu si foarte greu de tratat.

Vestea buna este ca putem preveni aceasta afectiune inspaimantatoare prin dieta. Anumite alimente reduc riscul de cancer la stomac, insa alte alimente sunt foarte daunataore.

Invata sa alegi alimente sanatoase, care sa reduca riscul de cancer. Iata mai jos ce trebuie sa stii:
 

Alimente care lupta impotriva cancerului de stomac


1 Citricele. Portocalele, mandarinele sau clementinele sunt bogate in vitamina C. Aceasta vitamina face mai mult decat sa previna racelile sau infectiile. Este si un antioxidant puternic, care reduce riscul de cancer.

Reactiile chimice din organismul nostru produc radicali liberi care vatama ADN-ul, primul proces in declansarea cancerului. Vitamina C ne protejeza si neutralizeaza radicalii liberi atunci cand se formeaza.

Citricele contin si flavonoide care inhiba formarea de celulele canceroase care invadeaza tesuturile sanatoase. Aceste substante se gasesc si in coaja fructelor, astfel ca poti presara coaja de portocala sau lamaie peste salata preferata.

2 Morcovi. Culoarea puternica a morcovilor este datorata betacarotenului, un antioxidant puternic, care neutralizeaza radicalii liberi. Pentru un efect maxim, incearca sa consumi morcovii cu alimente bogate in vitamina C. Betacarotenul si vitamina C functioneaza foarte bine impreuna, curata sangele si protejeaza suprafata celulelor.

3 Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt bogati in betacaroten, insa contin si un ingredient miraculos: acidul cafeic. Acest acid nu are legatura cu produse precum cafeaua, insa reduce semnificativ riscul de dezvoltare al tumorilor canceroase.

4 Usturoi. Usturoiul, ceapa sau prazul sunt alimente din aceeasi categorie, extrem de bogate in substante benefice. Sunt bogate in alicina, o substanta naturala puternica care lupta impotriva cancerului.
 

Alimente daunatoare pe care sa le eviti


1 Carnea procesata. Printre produsele procesate se numara carnatii, baconul sau sunca. Contin substante daunatoare organismului, care favorizeaza o serie de afectiuni digestive, printre care si cancerul de stomac. Aceste produse trebuie evitate si consumate cu moderatie.

2 Alimente sarate. Organismul uman are nevoie doar de o cantitate mica de sare, insa consumam mult mai multa sare decat avem nevoie. In exces, sarea favorizeaza cancerul de stomac. Pentru a preveni aceasta afectiune, incearca sa reduci consumul de chips-uri, branza sau conserve.
 

Ce sa consumi pentru a reduce riscul de cancer la stomac

Legume si fructe:

  • verdeturi;
  • salata;
  • varza;
  • spanac;
  • rosii;
  • sfecla;
  • morcovi;
  • cartofi dulci;
  • dovleac;
  • broccoli;
  • ceapa;
  • usturoi;
  • praz;
  • ciuperci;
  • linte;
  • ardei;
  • portocale;
  • grapefruit;
  • lamai;
  • mere;
  • fructe de padure;
  • capsuni;
  • caise;
  • rodii;
  • mango.

 

Cereale integrale:

  • ovaz;
  • seminte de in;
  • quinoa.

 

Proteine:

  • somon;
  • macrou;
  • ton;
  • soia.

 

Condimente:

  • turmeric;
  • ghimbir;
  • scortisoara;
  • rozmarin;
  • curry;
  • usturoi;
  • busuioc.


Nuci si ulei:

  • nuci;
  • migdale;
  • alune;
  • ulei de in;
  • ulei de masline;
  • ulei de rapita.

 

Dulciuri:

  • ciocolata neagra.

 

Bauturi:

  • ceai verde;
  • ceai de ghimbir;
  • vin rosu.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare