Dieta si nutritie

#okinawa # dieta okinawa #speranta de viata #diete

Dieta Okinawa - te poate ajuta sa traiesti 100 de ani?

O viata lunga, lipsita de probleme de sanatate si starea permanenta de echilibru interior si liniste isi doreste oricine. Japonezii, cei care ai inventat dieta Okinawa, ne invata cum putem atinge acest obiectiv.

Japonezii se numara printre cei mai longevivi si mai sanatosi oameni din lume, aici traind cele mai multe persoane care atinga varsta de 100 de ani. Cercetarile din ultimul timp sustin ca exista o legatura directa intre longevitatea japonezilor si diela lor alimentara.

Pe insula japoneza Okinawa traiesc cele mai multe persoane care au trecut de 100 de ani. Populatia de pe insula care a dat si numele dietei, prezinta risc scazut de arterioscleroza si cancer la stomac, cancer la san si cancer de prostata.

Ce alimente se consuma in dieta Okinawa

Cei de aici mananca, in medie, trei mese de peste pe saptamana, multe cereale, legume si produse din soia, in special tofu, alge de mare, caracatita si clamar - fructe de mare bogate in taurina care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

Regimul alimentar al unui locuitor din Okinawa contine sapte legume si trei fructe pe zi, sapte portii de cereale, doua mese pe baza de soia, trei mese pe baza de peste pe saptamana, multe condimente, ierburi si alge. Cei din Okinawa nu mananca aproape deloc carne, produse lactate, alcool si zahar.

Printre alimentele pe care le consuma frecvent cei care ajung sa atinga si venerabila varsta de 100 de ani se afla ananasul, ciupercile, usturoiul, varza sau morcovii si beau mult ceai care este considerat aici “bautura nemuririi”.

Cei din Okinawa obisnuiesc sa consume cu precadere legume pe care le cultiva acolo, pe insula: cartofii mov bogati in flavonoide, carotenoide, vitamina E si licopen, precum si castravetele amar “goya” care scade nivelul zaharului din sange, fiind recomandat si celor care sufera de diabet.

Si in Okinawa se mentine o regula valabila peste tot in lume, aceea care presupune un consum redus de zahar, sare si grasimi saturare. Oamenii mananca multe alimente sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale.

Mananca usor ca sa traiesti mult!

Pentru a ajunge la 100 de ani, nu este suficienta insa doar dieta. Un rol important il joaca AND-ul, educatia si temperamentul, activitatea fizica pe care o faci si cat de sociabil esti, mediul in care traiesti, nivelul de ingrijire, cat esti de relaxat in ceea ce priveste timpul, daca dormi in timpul zilei, daca esti o persoana religioasa si lista poate continua.

Si in aceasta dieta, la fel ca in multe altele, nu este important doar ce mananci, ci si cat mananci. Nu consuma portii mari, atunci cand urmezi dieta Okinawa, ci incearca sa reduci portiile si implicit si numarul de calorii. O vorba inspirata tocmai de aceasta dieta spune: “Mananca usor ca sa traiesti mult”.

Ce spun nutritionistii

Nutritionistii sunt insa de parere ca multe diete, inclusiv dieta Okinawa, functioneaza dupa un mecanism similar. O ipoteza este aceea ca, secretul mentinerii tineretii presupune evitarea distrugerii celulelor din organism si consumul de cat mai multor alimente precum peste, fasole, nuci, seminte, legume, cereale integrale si consumul cat mai redus de carne rosie, lactate si zahar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare