Dieta si nutritie

#dieta mediteraneana

Benefiicile dietei mediteraneene: previne cancerul, combate obezitatea si stimuleaza memoria

Dieta mediteraneana este benefica pentru persoanele care isi doresc sa slabeasca, insa reprezinta si calea spre un stil de viata sanatos. Dieta poate contribui la scaderea riscului atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale, previne aparitia astmului la copii si dezvoltarea cancerului. Potrivit unui studiu recent, persoanele care urmeaza dieta mediteraneana manifesta un risc scazut de a dezvolta pierderi de memorie.

Cercetatorii de la Universitatea din Alabama, impreuna cu cei de la Universitatea din Atena au concluzionat, in urma studiilor efectuate, ca persoanele cu varste de aproximativ 64 de ani care au consumat produse alimentare introduse in dieta mediteraneana au intampinat pierderi de memorie mai mici decat cei care nu au urmat dieta mediteraneana.

Un alt studiu, care a evaluat aproximativ 200 de produse alimentare folosite in dieta mediteraneana, a aratat ca acestea au peste 1.000 de beneficii asupra sanatatii.

Dieta mediteraneana, mai buna decat dieta saraca in grasimi

Pe langa toate aceste beneficii, unele dintre ele deja cunoscute, dieta mediteraneana influenteaza stimularea creierului. Cel mai nou studiu publicat in Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie si Psihiatrie arata ca dieta mediteraneana este mult mai buna pentru pastrarea functiei cerebrale decat dietele sarace in grasimi.

In acest sens, cercetatorii de la Universitatea Navarra din Spania au analizat 522 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care nu au suferit boli de inima, insa manifestau unr risc mare de a suferi de afectiuni cauzate de circulatia sangelui, precum accidentele vasculare cerebrale, din cauza diabetului sau din pricina unor factori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala, supraponderalitatea sau antecedentele familiale de accidente vasculare cerebrale.

Pentru realizarea studiului, participantii au fost impartiti in trei grupuri. Primul grup a consumat o dieta mediteraneana cu ulei de masline extra virgin. Cel de-al doilea grup s-a axat pe dieta mediteraneana suplimentata cu nuci, iar ultimul grup a urmat o dieta saraca in grasimi. Dieta tipic mediteraneana include fructe, legume, cereale, peste, ulei de masline si cantitati moderate de produse lactate si carne.

Cum influenteaza dietele functia cognitiva

Participantii au fost de acord sa efectueze teste cognitive dupa sase ani si jumatate de la inceperea studiului. Cercetatorii au putut astfel sa le evalueze competentele lingvistice, capacitatea de orientare in timp si spatiu, capacitatea de gandire abstracta, precum si memoria lor.

La sfarsitul studiului, 60 dintre participanti au dezvoltat deficiente cognitive usoare si 35 au dezvoltat dementa. Dintre cei cu deficiente congnitive, 18 au urmat dieta cu ulei de masline, 19 dieta cu nuci, iar 23 au urmat dieta saraca in grasimi. In ceea ce priveste pacientii cu dementa, 12 au urmat dieta cu ulei de masline, 6 dieta cu nuci si 17 au urmat dieta saraca in grasimi.

Prin urmare, testele au aratat ca cei care urmeaza orice versiune a dietei mediteraneene sunt mai putin susceptibili de a dezvolta afectiuni cognitive, in comparatie cu cei care urmeaza diete sarace in grasimi.

Sursa foto: tusaludpuravida.blogspot.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare