Dieta si nutritie

# chipsuri #obezitate #creier #dulciuri #explicatie #grasimi #preferinta #centri nervosi

Dependenta de chipsuri si de dulciuri are o explicatie stiintifica

O echipa de cercetatori germani sustine ca a descifrat misterul pentru care unii oameni consuma anumite gustari si deserturi in cantitati foarte mari, devenind in timp dependenti. Se pare ca pofta de a manca in permanenta alimente nesanatoase, precum dulciurile sau chipsurile, are o explicatie stiintifica, ce poarta numele de "hiperfagie hedonista". Aceasta este, de fapt, pornirea incontrolabila de a manca excesiv, mai degraba din placere decat din cauza foamei.

Consumul alimentelor in exces, cauza principala obezitatii

Ciocolata si chipsurile reprezinta cauza principala a obezitatii. Gustarile luate intre mese pot contribui la cresterea in greutate si pot provoca si dezvoltarea anumitor boli, cauzate de cresterea colesterolului rau din sange. In plus, aceste gustari pot reprezenta si factorul principal pentru aparitia problemelor cu somnul.

"Supraconsumul recreational poate aparea in viata fiecaruia, la un moment dat in viata, iar forma cronica este un factor-cheie in epidemia de supraponderalitate si obezitate", explica doctorul german Tobias Hoch, potrivit Daily Mail.

Care este mobilul consumului excesiv de alimente

Tobias Hoch, impreuna cu echipa lui de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg, a realizat un experiment in cadrul caruia oamenii de stiinta au scanat creierele unor sobolani in timp ce mancau fie chipsuri, fie un amestec de grasimi si carbohidrati. In timpul cercetarii, sobolanii au fost mult mai interesati de consumul chipsurilor decat de amestecul de grasimi si carbohidrati, care continea acelasi numar de calorii.

O explicatie pentru acest rezultat a fost aceea ca nivelurile mari de grasimi si carbohidrati trimit semnale de placere catre creier, cauzand dorinta de a consuma excesiv gustari pline de calorii.

Insa, efectul chipsurilor asupra activitatii creierului poate fi doar partial explicat de continutul de grasime si carbohidrati. "Trebuie sa fie altceva in chipsuri care le face atat de dorite", a spus doctorul Hoch.

Care este efectul chipsurilor asupra activitatii creierului

Scanarile de rezonanta magnetica din cadrul experimentului au aratat ca centrii de recompensa si dependenta din creierele sobolanilor au fost mai activi in timpul consumului de chipsuri, decat atunci cand au consumat amestecul de grasimi si carbohidrati. Diferentele dintre "momentul granulelor" si "momentul carbohidratilor" in ceea ce priveste activitatea creierului au fost inregistrate la un nivel minor.

Una dintre explicatiile oferite de oamenii de stiinta a fost aceea ca, in alimentele precum chipsurile si dulciurile, se gasesc declansatorii care stimuleaza acesti centri. Astfel, unele persoane pot avea un nivel diferit de sensibilitate la semnalele de recompensa, ceea ce explica de ce unii oameni sunt mai predispusi la a consuma alimente in cantitati mai mari.

Cercetatorii cred ca nivelul la care sistemul de recompensa din creier este activat variaza in functie de preferintele individuale de gust.

Localizarea declansatorilor moleculari din gustari si dulciuri poate ajuta la crearea unor noi medicamente sau aditivi alimentari care sa combata mancatul in exces.

Sursa foto: venusvision.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare