Nutritionistii recomanda inlocuirea zaharului alb din dieta nu doar atunci cand vrem sa slabim, ci si cand vrem sa ne mentinem sanatatea si silueta. Iar daca nu iti imaginezi viata fara ceva dulce in fiecare zi, iata cateva alternative naturale, reduse caloric, cu care poti inlocui zaharul rafinat:
Mierea
Este cel mai cunoscut inlocuitor al zaharului si, in functie de gust, poti incerca dintr-o varietate de arome: de tei, de salcam (mai dulce), de rapita (mai consistenta) si multe alte varietati. Bogata in fructoza si glucoza (zahar natural), in antioxidanti, vitamine si minerale (vitamina B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu) si proteine, mierea trateaza insomnia, infrumuseteaza pielea, ajuta ranile sa se vindece si imbunatateste digestia. O poti folosi cu succes la indulcirea ceaiurilor si a cafelei (dar numai dupa ce acestea s-au racit putin, deoarece mierea devine toxica la peste 40 de grade Celsius), dar si la prepararea prajiturilor.
Siropul de artar sau de agave
Ambele siropuri se gasesc la mai toate supermarketurile si mai au ceva in comun: sunt foarte dulci si, daca inlocuiesti zaharul in diverse retete, trebuie sa ai grija sa folosesti o cantitate redusa. Siropul de artar are mai putine calorii decat mierea, contine fructoza si glucoza in cantitati egale si este bogat in zinc si magneziu. Este considerat un puternic antioxidant, ajutand astfel la sanatatea sistemului cardiovascular, scaderea colesterolului si intarirea sistemului imunitar. Nectarul de agave are un indice glicemic mai scazut decat mierea sau zaharul si ajuta la absorbtia calciului in sange.
Siropul de curmale
Acesta poate fi preparat chiar si acasa, avand o multime de intrebuintari, de la indulcitor pentru cafea pana la inlocuior pentru zahar in retetele preferate de prajituri. Siropul de curmale contine calciu, fier, magneziu, potasiu si cupru.