Dieta si nutritie

#pasti #paste #alimente #mancare #indigestie

De Pasti, nu exagerati cu ispitele gastronomice

Traditiile culinare din perioada Pastelui nu aduc doar bucurie in familie, ci si disconfort gastric. Multitudinea de : fripturi suculente, drob si din miel, cozonaci , pasca cu diferite umpluturi , oua, toate consumate in cantitati apreciabile sunt un efort prea mare pentru stomacul nostru.

 

Mai ales daca ai tinut postul religios, atunci meniul de Pasti va poate provoca o adevarata iritatie la nivelul stomacului, ficatului, intestinului gros si pancreasului. In principiu, digestia se va ingreuna considerabil si poate deveni o adevarata problema in zilele ce vor urma.

Indigestiile sunt destul de frecvente in aceasta perioada. Durerea de , senzatia de balonare, de arsura in capul pieptului, greata sunt simptomele care va dau un semnal de alarma. Ele apar cel mai adesea dupa mesele copioase, care abunda in alimente grase, dulci sau condimentate, in bauturi carbogazoase si alcool.

Pentru a nu te numara printre persoanele care sufera dupa ce au gustat din toate preparatele delicioase, mai ales din cele din carne de miel , trebuie sa tii cont de cateva sfaturi:

- incearca sa eviti anumite feluri de mancare, bogate in proteine de origine animala si grasimi, cum sunt de exemplu stufatul si drobul;

- consuma alcool intr-o cantitate redusa;

- digera bine alimentele, mesteca incet, astfel iti vei ajuta stomacul sa nu se suprasolicite.

- poti apela cu incredere la anumite medicamente care iti vor usura procesul de fermentatie. Indigestia se poate ameliora cu antiacide sau cu carbune digestiv;

- alterneaza alimentele calorice (oua, maioneza, sosuri), cu alimente mai usoare (pui sau peste);

- dupa ce ai mancat nu te culca imediat si mai asteapta cel putin o ora pentru ca mancarea sa fie deja digerata.

- dupa ce au trecut sarbatorile, incearca sa iti cureti organismul de toxinele acumulate in aceasta perioada. Pentru aceasta, cel mai potrivit este sa consumi cateva zile mancaruri usoare, precum legume, carne de pasare si peste.

In cazul in care simptomele dureaza mai mult de cateva zile, trebuie sa apelati de urgenta la serviciul de urgenta pentru ca nu cumva sa nu suferiti de ulcer, gastrita, boli hepatice sau pancreatice.

In plus, exista si persoane care prezinta o dereglare a metabolismului acidului uric, in sensul ca, in loc sa fie metabolizat de rinichi, acidul uric se depune pe articulatii si in tesuturi. Cauzele declansarii acestor dereglari pot fi genetice, dar pot apare si in urma unei diete gresite, sustinuta, bogata in acizi grasi saturati si purine. De aceea, in aceasta perioada trebuie sa evitati mezelurile, organele de animal, bauturile acidulate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare