Dieta si nutritie

#proteine #carne #lactate #guta #obezitate #dieta

De ce sunt periculoase proteinele pentru organism

Carnea, lactatele, ouale sau pestele sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Aceste produse sunt bogate in proteine care au un rol esential pentru sanatatea noastra. Proteinele in exces insa sunt periculoase pentru organism. Aportul mare de proteine duce la obezitate, osteoporoza, probleme renale sau guta.
 

Ce sunt proteinele
 

Proteinele reprezinta o parte importanta a unei diete echilibrate. Proteina este o substanta organica alcatuita din carbon, hidrogen, oxigen, azot sau sulf si intra in componentata celulelor animale si vegetale. In organism indeplineste numeroase functii fundamentale. Proteinele sunt de fapt lanturi de aminoacizi. Toate organismele vii, atat plantele, cat si animalele, sunt formate din 20 de aminoacizi. Dintre acestia, 8 aminoacizi sunt esentiali pentru oameni si trebuie sa ii procure din alimentatie.

Doar plantele pot procesa aminoacizii esentiali, in timp ce animalele nu au energia suficienta pentru acest proces. Astfel, cele mai bune proteine sunt cele vegetale. Proteinele se gasesc in produse de origine animala precum carne, oua sau lactate. In produsele de origine vegetala, proteinele se gasesc in fasole, porumb, brocoli sau mazare.
 

Prea multe proteine devin toxice
 

Proteinele animale au efecte toxice asupra organismului uman. Acestea activeaza sistemul imunitar, provocand inflamatii sistematice, durere si afectiuni cronice precum alergiile sau boala Alzheimer. Proteinele animale duc si la dezvoltarea de celule canceroase . Cand aportul de proteine este exagera, rinichii sunt primii care au de suferit. Organismul uman nu are capacitatea de a stoca proteinele, iar excesul se eleimina prin ficat si rinichi.

Proteinele in exces sunt transformate de catre ficat in uree. Aceasta este eliminata prin rinichi. Tesutul rinichilor se poate degrada insa in timp, cauzant astfel numeroase probleme. Organismul se deshidrateaza, apar dureri de cap, ameteala, oboseala sau greata. Cei care au o dieta bogata in proteine trebuie sa faca mai multa miscare. In acest fel, rinichii vor elimina mult mai usor reziduurile.

De asemenea, atunci cand sunt consumate cantitati mari de proteine, creste si riscul aparitiei osteoporozei. Calciul din organism este eliminat prin rinichi, favorizand astfel si formarea calculilor renali. Aportul mare de proteine favorizeaza si aparitia gutei. Aceasta boala se caracterizeaza prin dureri puternice ale articulatiei. Acidul uric rezultat in urma metabolismului proteinelor se depune in articulatii. De obicei, carnea de animal tanar, precum pui sau vitel, favorizeaza secretia de acid uric.

Proteinele influenteaza si cantitatea sangelului. Atunci cand dieta este bogata in proteine, sangele devine mult mai acid, ph-ul acestuia fiind astfel distrus. Acest lucru este foarte periculos pentru organismul uman. Consumul mare de proteine duce si la dezvoltarea a numeroase alergii.

De asemenea, aportul ridicat de proteine duce si la alte complicatii precum hemoroizi , polipi sau cancer de colon. Cei care au dieta bogata in proteine sunt mai predispusi la dezvoltarea de afectiuni cardiovasculare , diabet, hipertensiune, colesterol si obezitate.
 

Cate proteine trebuie sa consumam
 

Cantitatea de proteine pe care o persoana adulta trebuie sa o consume depinde de varsta, stil de viata, dieta si greutate. Este insa recomandat ca o persoana normala sa consume 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram al greutatii sale. Femeile insarcintate trebuie sa consume 10 grame de proteine in plus, iar cele care alapteaza 15 grame in primele sase luni de la nastere.

Intr-o dieta echilibrata, proteinele trebuie sa reprezinte 15% din totalul caloric consumat. O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina proteine, carbohidrati si lipide, iar din dieta nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cerealele integrale si lactatele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului