Dieta si nutritie

#toxiinfectie #alimentara #mancare #alimente

Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

Vara, riscul aparitiei unor toxiinfectii alimentare este mai ridicat. Cauza este consumul alimentelor contaminate cu bacterii, paraziti si virusi, precum carnea, mezelurile si ouale infestate cu salmonella . Chiar si o igiena incorecta poate duce cu usurinta la o toxiinfectie alimentara , asa ca se cere foarte mare atentie.

Iata cum poti preveni toxiinfectiile alimentare:

Pasul 1

Spala-te pe maini de mai multe ori pe zi, nu doar inainte de masa, ci si dupa ce ai folosit toaleta. Igiena este foarte importanta, plus ca bacteriile care se afla pe clanta usilor, tastatura si chiar bateria de la baie iti pot afecta grav sanatatea.

Pasul 2

Prepara alimentele cu cel mult doua-trei ore inainte de a le consuma, mai ales in cazul in care nu le poti asigura o temperatura necesara pentru a evita inmultirea germenilor (sub 4 grade Celsius).

Pasul 3

Fructele, legumele si zarzavaturile trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate.

Pasul 4

Toate alimentele trebuie ferite de contactul cu animalele sau insectele.

Pasul 5

Fructele, legumele si carnea trebuie spalate si fierte/pregatite doar in apa potabila, provenita dintr-o sursa sigura. Este contraindicata utilizarea apei care provine din surse dubioase (rauri, tevi etc). Totusi, daca exista indoieli asupra calitatii apei de care dispui (apa de la robinet, fantana etc) o poti supune unui test la Institutul de Sanatate Publica in cadrul Laboratorului National de Referinta pentru Supravegherea Calitatii Apei.

Pasul 6

Evita sa gatesti daca ai rani deschise (taieturi, zgarieturi) in zone care pot intra in contact cu alimentele.

Pasul 7

Carnea cruda, ouale crude si laptele nefiert se tin departe de alimentele deja preparate.

Pasul 8

Recipientele in care se prepara mancarea trebuie spalate foarte bine inainte si dupa fiecare utilizare.

Pasul 9

Fereste-te de alimentele vandute in strada sau intr-un mod neigienic: inghetata, hot dog, shaorma, mici, etc. De asemenea, toate alimentele trebuie depozitate la temperaturi corespunzatoare. Uita-te pe eticheta fiecarui produs unde este specificat acest lucru.

Pasul 10

Nu manca alimente crude precum: ouale, laptele nefiert, carnea (indiferent de care).

Pasul 11

Daca dupa 24 de ore de la ingerarea unui aliment te confrunti cu  simptome precum: febra, diaree, varsaturi, deshidratare , transpiratie si dureri de cap, este necesar sa te prezinti de urgenta la cabinetul medical. Formele grave ale toxiinfectiei alimentare pot duce chiar si la deces.

Pasul 12

Cei mai expusi toxiinfectiei alimentare sunt copiii, persoanele cu boli cronice , batranii si gravidele.

Mai citeste:

Toxiinfectia alimentara, o boala de vara

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare