Dieta si nutritie

#sanatate #probiotice #dieta si nutritie # prebiotice #sistem digestiv # tractul gastrointestinal

Cum sa stimulezi activitatea intestinelor

Prebioticele si probioticele joaca un rol esential pentru sistemul digestiv. Stimuleaza activitatea intestinelor, intaresc sistemul imunitar si protejeaza de numeroase afectiuni gastrointestinale. Consuma zilnic cel putin 2 portii de probiotice sub forma de iaurt, banane sau cereale integrale.

Intestinele noastre sunt prevazute cu o retea de nervi care reactioneaza la emotiile noastre. Atunci cand suntem calmi si relaxati, sistemul digestiv functioneaza corect. Insa, atunci cand trecem prin momente tensionate si stresante, intestinele sunt dereglate, ceea ce duce la constipatie, balonare sau diaree.

Pentru a preveni aceste probleme intestinale, este recomandat sa consumi mai multe alimente cu prebiotice si probiotice. Prebioticele sunt alimente pe care trebuie sa le consumam pentru a facilita absorbtia probioticelor. Probioticele sunt bacterii benefice pentru organismul uman si se gasesc in alimente precum iaurtul grecesc.

Fara ajutorul alimentelor prebiotice, bacteriile daunatoare se vor dezvolta in organism mult mai rapid decat cele benefice si pot duce la o serie de probleme intestinale.

Ce trebuie sa stii despre prebiotice si probiotice

Probioticele sunt bacterii esentiale pentru sistemul digestiv. Sunt microorganisme similare cu microorganismele benefice care se gasesc in mod natural in intestinele umane. Aceste "bbacterii bune" sunt folosite pentru a preveni si ameliora numeroase boli, in special cele care afecteaza tractul gastrointestinal.

In intestinele umane se gasesc peste 500 de specii de bacterii care formeaza un zid bioreactor. Acest zid bioreactor faciliteaza digestia, ofera substante nutritive si intaresc sistemul imunitar. Printre nutrientii importanti care se gasesc in probiotice se numara vitaminele din complexul B, vitamina K, acid folic si acizi grasi. Aproape 10% din nevoile energetice ale organismului uman sunt derivate din probiotice.

Probioticele intaresc si sistemul imunitar. Atunci cand in organism se gasesc cantitati mari de probiotice, este foarte dificil pentru bacteriile care cauzeaza boli sa patrunda.

Tipuri de probiotice

Lactobacillus bulgaricus. Se gaseste in majoritatea sortimentelor de iaurt si branzeturi moi. Ajuta la metabolizarea lactozei in alte tiouri de zaharuri si acid lactic, ceea ce este extrem de benefic pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.

Streptococcus thermophilus. Aceasta bacterie este folosita la prepararea iaurturilor si branzaturilor. Ajuta la productia de nutrienti care asista in procesul de dezvoltare al organismului.

Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus casei. Aceste bacterii ajuta la transformarea lactozei in acid lactic. De asemenea, ajuta si la reducerea nivelului de colesterol.

Bifidobacteria. Aceasta bacterie are capacitatea de a preveni si a trata numeroase dereglari gastrointestinale, infectii sau constipatia. Ajuta la productia de acid lactic si acizi grasi sunt sunt apoi absorbiti si metabolizati de catre organism.

Consuma zilnic 2 - 3 portii de prebiotice

Prebioticele sunt alimente la indemana oricui si pe care le putem consuma zilnic. Printe prebiotice se numara bananele, cerealele integrale, mierea, usturoiul sau ceapa. Pentru a te bucura de toate beneficiile prebioticelor, incearca sa consumi zilnic 2 - 3 portii, care vor stimula activitatea intestinala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare