Dieta si nutritie

#dieta sanatoasa #dieta de slabire #regim de slabire

Cum sa recunosti o dieta de slabit sanatoasa

In lupta cu obezitatea, gasirea celor mai potrivite metode de eliminare a kilogramelor in plus pare sa nu aiba sfarsit. Programele de slabit si antrenamente fizice, medicamente, pilule si ceaiuri magice sunt doar cateva dintre solutiile la care recurg cei care isi doresc sa atinga o greutate normala.

In zilele noastre, oamenii sunt obsedati de imagine si isi doresc sa fie din ce in ce mai slabi, fara a se gandi insa la consecintele pe care le au regimurile drastice sau pilulele de slabit. Tot mai multe diete care promit rezultate surprinzatore se bucura de popularitate tot mai mare.
 

Ce trebuie sa stii despre diete


Dietele drastice si face promoveaza consumul de putine calorii si incurajeaza evitarea unor categorii intregi de alimente. Aceste diete sunt insa dezechilibrate si duc la o serie de dereglari. Chiar daca pe termen scurt pot oferi rezultate senzationale, dietele drastice obosesc organsimul.

Exista si anumite diete care incurajeaza consumul alimentelor preferate, chiar daca acestea sunt junk food. Aceste diete promit rezultate surprinzatoare, care de cele mai multe ori nu apar. In schimb, organismul este privat de numeroase substante nutritive care il ajuta sa se dezvolte corect.

De asemenea, continua infometare duce la frustari severe si la pierderea motivatiei. Astfel, de foarte multe ori, persoanele care urmeaza astfel de diete renunta rapid si pot depune chiar cateva kilograme in plus.

Dietele drastice au insa si alte efecte secundare, extrem de serioase. Astfel, apar simptome precum dureri de cap, greata, ameteala, caderea parului. In plus sistemul imunitar este slabit si apar si o serie de dereglari hormonale. Depresia este adesea o problema des intalnita in randul persoanelor obeze si supraponderale, dar in randul celor care sunt in permanenta la dieta.

Dietele functioneaza doar atunci cand sunt concepute in asa fel incat sa stimuleze organismul, sa ii ofere nutrientii de care are nevoie. Alimentatia sanatoasa si echilibrata este cheia catre un organism sanatos si puternic.
 

Cum recunosti dietele nesanatoase


Dietele care promit scaderea rapida in greutate trebuie evitate pe cat posibil. Evita dietele care implica consumul unor alimente cu puteri "miraculoase", "magice". Dietele care elimina total anumite categorii de alimente, insa le recomanda pe altele in cantitati mari sau insista pe consumul doar al anumitor combinatii de alimente trebuie de asemenea evitate.

Si dietele care promit scaderea rapida in greutate fara miscare sau schimbarea stilului de viata. In plus, trebuie sa te gandesti la dieta ca la un program de alimentatie pentru intreaga viata. Daca nu poti urma dieta toata viata nu trebuie sa o incepi.
 

Principiile unui regim sanatos de slabire


O dieta sanatoasa de slabire trebuie sa cuprinda toate categoriile de alimente, de la cereale integrale, fructe si legume, pana la lactate, carne si grasimi esentiale. O dieta sanatoasa trebuie sa fie variata, echilibrata si sa promoveze consumul cu moderatie al tuturor alimentelor.

O dieta sanatoasa nu trebuie sa elimine total categorii intregi de alimente. In schimb, incurajeaza miscarea, sportul si un stil de viata activ.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului