Dieta si nutritie

#doctor #alcool #fumat #detoxifiere #mancare sanatoasa #suplimente alimentare

Cum sa ramai sanatos dupa 50 de ani

Daca pana in varsta de 50 de ani starea de sanatate pare sa se mentine, cat de cat in limite normale, fara eforturi prea mari, dupa aceasta varsta, este esential sa depui mici eforturi pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos.



Timpul nu iarta pe nimeni, asa ca ar fi bine sa incerci sa te protejezi de neplacerile care pot surveni dupa aceasta varsta.


Iata cum poti face acest lucru


Mananca mai sanatos


Colesterolul o ia razna dupa varsta de 50 de ani, la fel de digestia care devine foarte dificila si greoaie. Din acest motiv, este recomandat sa ai mai multa grija la alimentele pe care le consumi.

Renunta la grasimi de orice fel, la mancarea procesata, evita prajelile si bazeaza-te in special pe hrana naturala. Consuma multe fructe si legume proaspete, mananca mai multe supe de legume, piureri de legume, paine neagra sau cu cereale, cereale integrale (pentur o digestie mai buna etc).

De asemenea, ceaiurile sunt o optiune foarte buna. In primul rand ca lichidele calde curata intestinele de grasimi, iar in al doilea rand pentru ca plantele sunt cu adevarat miraculoase.

Mergi la plafar si cumpara ceai de galbenele, musetel, coada soricelului , pelin, cozi de cirese etc. Dupa numai o saptamana de consumat ceaiuri, te vei simti mult mai bine.


Urmeaza o cura de detoxifiere


Intestinele tale sunt probabil grav afectate de alimentele pe care le-ai consumat de-a lungul vremii si este foarte posibil ca peretii acestora sa aiba depuneri de la tot felul de alimente. Urmeaza o cura de detoxifiere, insa ai grija ca pe parcursul acesteia sa urmezi toate regulile sugerate (un regim alimentar adecvat, o hidratare excelenta etc)


Fii mai activ


Sportul este un aliat al sanatatii. Desigut, probabil ca dupa 50 de ani nu mai esti dispus sa urmezi cursuri de aerobic sau sa mergi la sala de fitness, dar cu siguranta iti place sa dansezi ori sa mergi la mult pe jos. Plimbarile usoare sunt foarte eficiente, insa alege sa le faci dimineata, pe racoare sau seara dupa apusul soarelui.


Ia suplimente alimentare


Vitamina C si alti antioxidanti sunt surse importante pentru a impiedica imbatranirea prematura, atat la interior cat si la exterior. De asemenea, suplimentele de calciu sunt esentiale pentru intarirea oaselor, mai ales ca dupa aceasta varsta, masa osoasa devine tot mai slabita.


Renunta la fumat si la alcool


Fumatul si consumul de alcool sunt doia factori care iti slabesc sistemul imunitar si care iti afecteaza plamanii si ficatul, adica acele organe care oricum sunt slabite si au nevoie de stimulare. In plus, dupa ce renunti la fumat, ritmul respiratiei va deveni la norml in numai cateva zile, iar inima va fi mai putin stresata.


Mergi mai des la doctor


Chiar daca nu te simti neaparat rau, ar fi bine ca din cand in cand sa mergi la medic pentru un control de rutina. Fa-ti teste pentru colesterol, verifica permanent inima si alege si cateva testari de depistare a bolilor care pot surveni dupa aceasta varsta: Alzheimer, boli de inima , depresii, dementa, Parkinson, ateroscleroza, diabet, osteoporoza, hernie de disk etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare