Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #mancare pasti #ingrasare #alimente pasti

Cum sa nu te ingrasi de Paste

Pentru multi dintre noi, sarbatorile pascale se transforma intr-un concurs de "cine mananca mai mult". In aceasta perioada incalcam cele mai multe reguli de alimentatie sanatoasa si consumam cantitati mari de alimente bogate in grasimi, zahar sau sare.

De asemenea, consumul de alcool si mancatul la ore tarzii sunt alte obiceiuri nesanatoase din aceasta perioada.
 

Obiceiuri nesanatoase de Paste


Chiar daca Pastele este o sarbatoare importanta, iar pe masa se gasesc bucate delicioase, este foarte important sa ne pastram cumpatul si sa le consumam cu moderatie.

Iata cateva dintre obiceiurile nesanatoase de Paste:

  • consumul exagerat de alimente bogate in grasimi, cu un continut caloric ridicat;
  • consumul exagerat de alimente la o singura masa;
  • consumul de cantitati mari de alimente seara, inainte de culcare;
  • consumul exagerat de alcool.

 

Cum sa nu te ingrasi de Paste


Daca vrei sa te bucuri de o sarbatoare linistita, fara probleme de sanatate si fara sa acumulezi kilograme in plus, este indicat sa urmezi cateva sfaturi.
 

Iata ce poti face:


1 Nu mai manca dupa ora 19.00. In acest fel vei reduce numarul de extra calorii. Dupa aceasta ora este indicat sa renunti la orice timp de aliment, dulciuri sau bauturi.

2 Cere portii mici. Daca pe masa de sarbatoare exista preparate pe care vrei sa le incerci, cere portii mici, pe care sa le consumi incet. Pentru a-ti satisface curiozitatea nu ai nevoie de o portie mare.

3 Ai grija la bauturi. Bauturile alcoolice, dar si cele carbogazoase, contin cantitati mari de zahar si calorii, care se depun sub forma de grasime. Este astfel indicat sa reduci cantitatea de alcool si sa te limitezi la un pahar, maxim doua de alcool. Alege bauturi cu un continut mic de calorii, precum apa tonica sau sucurile naturale din fructe.

4 Relaxeaza-te. Stresul emotional si anxietatea pot agrava obiceiurile alimentare nesanatoase. In timpul sarbatorilor pascale incearca sa te relaxezi cat mai mult si sa eviti mancatul compulsiv.

5 Fa miscare. In timpul sarbatorilor pascale nu renunta la miscare. In acest fel reduce atat caloriile in plus, cat si stresul, iar metabolismul va fi accelerat.

6 Alege alimente sanatoase. Chiar daca masa de Paste abunda in bunatati, care mai de care mai gustoase si aromate, incearca sa consumi cat mai multe legume si fructe. Umple farfuria cu salate proaspete si carne slaba si evita grasimile.

7 Inlocuieste grasimile. Daca vrei sa eviti kilogramele in plus, poti incerca sa inlocuiesti aliementele si produsele cu continut mare de grasimi cu unele mai sanatoase.

De exemplu, poti folosi crema de branza degresata in locul sosurilor traditionale sau al umpluturilor pentru pasca sau alte deserturi. De asemenea, foloseste smantana degresata pentru sosuri sau cartofi copti.

Pentru aperitive alege branzeturi si mezeluri slabe si adauga pe platou mai multe legume si verzituri. De asemenea, poti renunta la maioneza grasa pe care o poti inlocui cu smanatana degresata.

De Paste trebuie sa ai grija si la consumul de oua. Pentru prajituri si alte preparate, incearca sa folosesti mai putine oua sau sa inlocuiesti unele galbenusuri cu albusuri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare