Dieta si nutritie

#meniu de paste #alimentatie sanatoasa #alimente paste #mancare pasti

Cum sa mananci sanatos de Paste

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, asteptata de intreaga familie si in special de copii. Este momentul in care intreaga familie se aduna in jurul mesei, degustand preparate delicioase. Pentru a preveni insa indigestiile este indicat sa nu exagerezi cu portiile si alimentele consumate.
 

Alege oua de ciocolata mai mici


Un ou de ciocolata de 100 de grame contine peste 500 de calorii. Este astfel indicat sa alegi deserturi mai mici si sa eviti sa le consumi in cantitati mari. Pe cat posibil, alege oua din ciocolata neagra, care este mult mai sanatoasa si contine mai putine calorii.

De asemenea, este indicat sa consumi deserturi cu moderatie. Daca mananaci cozonac si pasca, incearca sa nu mai consumi alte dulciuri sau fructe.
 

Prepara un meniu sanatos de Paste


Incearca pe cat posibil sa alcatuiesti un meniu de Paste mai sanatos, sa eviti excesul de sare, zahar si grasimi. Alege carne slaba, de curcan, pui sau peste. Pune pe masa de sarbatoare mai mult peste, precum somon, pastrav sau ton.

De asemenea, evita prajelile si prepara mancarurile la gratar sau la cuptor. Nu uita nici de garniturile din legume proaspete, orez brun si salatele.

Pentru preparatele din carne, prepara o salata din laptuca, rosii, busuioc, branza de capra si sos de citrice. Evita sa cumperi dulciuri din comert si sa le prepari chiar tu acasa. Foloseste ingrediente naturale si sanatoase si evita conservantii si aditivii.

Pentru gustarile dintre mese, din ziua de Paste, alege alimente sanatoase, care sa nu contina multe calorii. Pune pe masa fructe uscate, nuci, fructe, fursecuri de casa, briose sau iaurt.
 

Ai grija la portii


De Paste este foarte usor sa exagerezi atat cu mancarurile consumate, cat si cu portiile. In aceasta zi speciala nu trebuie sa renunti la obiceiurile tale sanatoase. Ziua trebuie compusa din 3 mese principale si doua gustari. Daca masa de pranz se intinde pe mai multe ori, la cina poti consuma ceva foarte usor, de exemplu un iaurt.

Ai grija si la portii. Acestea nu trebuie sa fie mai mari decat in mod normal. Opreste-te din mancat atunci cand te simti satul. In acest fel vei evita indigestiile si ale probleme digestive.
 

Fa miscare


Chiar daca programul de sarbatori este incarcat, cu pregatirile si invitatii, incearca sa faci si putina miscare. Mergi pe jos mai mult, renunta la lift si mergi la o plimbare revigoranta dupa masa de Paste.

De asemenea, curatenia de Paste sau pregatirile din casa te pot solicita fizic foarte mult, astfel ca este indicat sa nu le eviti si sa dai si tu o mana de ajutor in gospodarie.
 

Alege ingrediente sanatoase


Pentru masa de Paste incearca sa alegi ingrediente sanatoase, de calitate, fara aditivi si conservanti. Pentru friptura de miel alege carne cu foarte putina grasime sau deloc, pe care o pregatesti la cuptor sau la gratar.

Evita garniturile si sosurile din smanatana grasa, in special pentru fripturile si ciorbele de miel. De asemenea, evita sa consumi ouale cu maioneza. Alege sortimente de mustar traditional.

Pentru a facilita digestia, consuma dupa masa 2 - 3 felii de ananas.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului