Dieta si nutritie

#alimentatie #sarbatori #craciun #stomac #dureri #arsuri

Cum sa mananci de Sarbatori daca ai arsuri la stomac

Perioada Sarbatorilor de Craciun este un magica, plina de bucurie si prieteni dragi. In aceasta perioada suntem mai puti nexigenti cu alimentatia noastra si nu putem refuza fripturile, sarmalele si prajiturile frumos mirositoare. Toate aceste preparate sunt insa adevarate bombe calorice pentru organismul nostru. Pe langa acumularea de cateva kilograme, mesele festive de Craciun aduc si indigestii, probleme de respiratie si arsuri stomacale . Incearca sa fii moderat, sa nu uiti de legume si fructe proaspete si de putina miscare. Astfel, vei avea parte de sarbatori fericite si sanatoase.
 

Mananca cu moderatie
 

Chiar daca perioada sarbatorilor este una plina cu numeroase tentatii culinare, nu renunta la obiceiurile tale alimentare. De asemenea, nu exagera cu gustarile, dulciurile si mancarurile grase. In aceasta perioada este indicat sa nu renunti la micul dejun si gustarile sanatoase din fructe. Incearca ca la masa de Craciun sa nu infuleci dintr-o data friptura si garniturile. Mananca incet si mesteca bine alimentele. O data cu arsurile la stomac, excesele alimentare aduc si probleme de respiratie si de inghitire a alimentelor.

De asemenea, la evenimentele la care esti invitat alege cat mai putine aperitive si incearca sa nu iti umpli farfuria. Dintre toate felurile de mancare de la petrecere, alege-le doar pe cele care te tenteaza cu adevarat si evita-le pe cele pe care le poti manca in orice alta perioada a anului.
 

Evita sa bei prea multe bauturi alcoolice si cafeinizate
 

Alcoolul si cafeina in combinatie cu alimentele grase si deserturile consistente reprezinta reteta perfecta pentru aparitia arsurilor stomacale. Alcoolul mareste cantitatea de acid produsa de stomac. Daca nu poti refuza un pahar cu bautura, incearca sa diluezi respectiva bautura cu apa. De asemenea, este indicat sa nu combini bauturile alcoolice si sa optezi pentru vin alb, in loc de vin rosu.  
 

Nu dormi dupa ce ai mancat
 

Incearca ca dupa o masa bogata sa nu te adormi. Chiar daca este foarte tentat sa te asezi confortabil pe canapea si sa atipestti cateva minute, incearca sa nu faci acest lucru. Fi alert cel putin doua ore dupa ce ai mancat. In acest fel acidul gastric nu va urca spre esofag si nu va genera astfel neplacutele arsuri.
 

Evita piureul de cartofi
 

Piureul de cartofi este o mancare care poate cauza arsuri stomacale. Evita acest preparat si inlocuieste-l cu cartofi la cuptor . De asemenea, evita si produsele lactate foarte grase, precum smantana.
 

Evita mancarurile consistente
 

La masa de sarbatori incearca pe cat posibil sa limitezi consumul de alimente grase si consistente. Nu numai grasimile sunt raspunzatoare de arsurile stomacale, ci si dulciurile, in speciale cele pe baza de ciocolata. Daca totusi nu te poti abtine, consuma cat mai putin din mancarea respectiva.
 

Consuma cat mai multe salate
 

Din meniul pentru masa de sarbatori nu trebuie sa lipseasca salatele. Opteaza pentru ingrediente naturale si proaspete si evita sosurile grase. Daca stii ca ai probleme cu arsurile stomacale, evita rosiile si ceapa. De asemenea, inlocuieste portocalele cu mere.
 

Nu te imbraca cu haine foarte stramte
 

La masa de sarbatori incearca sa poti haine putin mai largi, care sa nu te stranga, in special in jurul taliei. Evita bluzele din lycra, foarte stranse pe corp. Aceste haine preseaza stomacul, fortand astfel ca acidul gastric sa urce spre esofag.
 

Relaxeaza-te
 

Perioada sarbatorilor poate fi una stresanta pentru multi dintre noi. Stresul mareste cantitate de acid produsa de stomac, favorizand astfel arsurile stomacale. Incearca sa te relaxezi si sa creezi o atmosfera calma. In timpul mesei pune muzica linistitoare si mananca incet. Intre momentele in care ai invitati la masa , ofera-ti cateva momente doar pentru tine. In fiecare zi fa ceva care sa te linisteasca. Fa o scurta plimbare sau vizioneaza un film dragut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare