Dieta si nutritie

# dimineti placute #dimineti productive

Cum iti poti face diminetile mai placute si mai productive

Nu toate persoanele care se trezesc dis-de-dimineata adora sa faca acest lucru. Insa cei care izbutesc sa se ridice jos din pat inca de la prima alarma sunt, in general, cei care si-au creat anumite ritualuri si care se simt motivati de faptul ca stiu exact ce au de facut in ziua respectiva. Numeroase studii au concluzionat ca exista o legatura intre succes si ora la care ne trezim si ca persoanele matinale reusesc sa fie mai productive dimineata, cand pot lucra sau isi pot citi e-mailurile in liniste si isi pot organiza temeinic ziua care urmeaza.

Ce e de facut insa atunci cand, oricat ai incerca, nu reusesti sa te dai jos din pat primele ore ale diminetii? Exista mai multe solutii prin care te poti autodisciplina si iti poti impune sa devii o persoana matinala. Multe dintre ele au legatura cu modul in care reusesti sa iti faci mai placute diminetile, astfel incat sa nu mai asociezi trezitul devreme cu o corvoada:

Odihneste-te bine in timpul noptii

Pare evident, insa putini sunt aceia care reusesc sa se culce la o ora acceptabila astfel incat sa se poata trezi fara probleme dimineata. Fara sapte-opt ore de somn pe noapte, organismul tau va incepe usor sa cedeze, iar obiceiul trezitului devreme nu va dura mai mult de cateva zile. Daca nu reusesti sa adormi la ora la care ti-ai propus, este bine sa analizezi intai daca nu cumva sunt de vina unele obiceiuri pe care le ai. De exemplu, este recomandat sa nu consumi seara bauturi care contin cofeina, sa iei cina cu cel putin trei ore inainte de culcare si sa nu iti mai verifici telefonul odata ce te-ai bagat in pat. In schimb, poti citi o carte, poti bea un ceai de musetel sau de tei si poti face cateva exercitii usoare de intindere a muschilor, astfel incat sa te relaxezi pe deplin si sa adormi mai repede.

Acorda-ti suficient timp pentru a te pregati dimineata

Daca ai obiceiul de a nu te trezi la prima alarma si te dai jos din pat cand deja esti in intarziere, cel mai probabil nu faci altceva dimineata decat sa alergi dintr-o parte in alta, incercand sa pregatesti micul dejun, sa faci cafeaua, sa faci dus si sa decizi in ce te imbraci. Este mult mai simplu insa daca iti acorzi suficient timp pentru a te ocupa pe indelete de toate aceste lucruri, intrucat astfel si perceptia ta despre dimineata se va schimba. Seteaza-ti alarma cu o jumatate de ora sau cu o ora mai devreme decat de obicei si testeaza ce se intampla atunci cand chiar te trezesti la ora propusa.

Vei observa ca vei avea mai mult timp la dispozitie pentru a manca pe indelete, pentru a-ti prepara o cafea delicioasa la espressor si a te bucura de cateva momente de liniste in timp ce iti savurezi cafeaua, citind ultimele stiri sau verificandu-ti e-mailul. Stim cu totii ca nimic nu te trezeste la fel de bine cum o poate face mirosul de cafea proaspata dis-de-dimineata, iar daca ai deja acasa un espressor automat inseamna ca te trezesti deja cu pofta de a savura o cafea ca intr-un coffee shop din oras.

Hidrateaza-te si intinde-ti musculatura

Dupa odihna, organismul este deshidratat, asa iti poti incepe ziua cu un pahar mare de apa plata, la temperatura camerei, in care poti adauga putin suc de lamaie, pentru a-ti ajuta digestia pe parcursul zilei.

La fel de benefice pot fi si cateva exercitii usoare de intindere a musculaturii, care sa iti puna sangele in circulatie, sa te detensioneze si sa te relaxeze daca ai dormit intr-o pozitie incomoda. Chiar si zece minute de exercitii au un impact pozitiv asupra starii tale de bine si pot fi extrem de utile daca inca te simti adormit.

Ia un mic dejun hranitor

Nu toate persoanele pot sa manance micul dejun si ar trebui sa iti asculti organismul daca mancatul de dimineata te face sa te simti mai obosit sau iti da o senzatie incomoda de satietate. In schimb, daca te numeri printre cei care nu isi pot incepe ziua fara o gustare matinala, este indicat sa alegi alimente hranitoare, bogate in fibre si nutrienti, care sa te alimenteze cu energie pentru intreaga dimineata. Incearca insa sa nu mananci niciodata pe fuga. Cu cat ai mai mult timp la dispozitie pentru a te bucura de mancare, cu atat dimineata ta va fi mai placuta si nici nu te vei mai confrunta cu senzatii de balonare sau greata.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare