Dieta si nutritie

Consumati paine neagra

Inca din cele mai vechi timpuri, painea a constituit partea principala din hrana oricarei persoane. Asa cum este demonstrat prin includerea acesteia in Rugaciunea Tatalui, painea a reprezentat alimentul esential de-a lungul celor mai indepartate timpuri ale istoriei. Daca in prezent painea este in majoritate facuta din grau, in trecut secara, orzul, ovazul, orezul si porumbul erau folosite separat sau amestecate. Graul ramane insa cel mai larg folosit dintre toate cerealele. Este extrem de hranitor, avand un continut ridicat de proteine, carbohidrati si multe vitamine necesare pentru o dieta sanatoasa . In anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca faina neagra si painea neagra sunt mai sanatoase decat produsele bazate pe faina alba. Acest lucru nu a schimbat modelul de consum al populatiei care, in ciuda faptului ca painea neagra era mai sanatoasa, prefera painea alba. Pentru prima oara, in 1941, a fost adaugat calciu in paine, pentru a preintampina rahitismul. Alimentatia fiecarui popor este orientata, de regula, pe un aliment de baza care asigura necesarul zilnic de carbohidrati. In timp ce alimentatia asiatica are ca aliment de baza orezul, alimentatia vest-europeana este reprezentata de catre cartof. In schimb, in alimentatia est-europeana si, in particular in alimentatia romanilor, „painea noastra cea de toate zilele” este alimentul de baza. Cerealele reprezinta cel mai important produs alimentar pentru alimentatia fiecarei persoane, continand circa 55% din consumul total de proteine, 15% din consumul total de lipide si 70% din consumul total de glucide, in total 50-55% din caloriile consumate provin din cereale. Aceste alimente asigura organismului carbohidrati complexi, care sunt o importanta sursa de energie, in special pentru dietele reduse in grasimi. Exista mai multe varietati de paine neagra: de la cea obtinuta din faina de grau integrala, la specialitatile de tip graham, care sunt combinatii de faina de grau, secara, orz etc. Consumul de paine neagra are numeroase beneficii pentru organismul uman:
  • previne cancerul tubului digestiv - aceasta datorita fibrelor vegetale pe care le contine, care absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate, pastrand astfel „curatenia” acestui tronson, care este foarte vulnerabil la boala canceroasa in conditiile alimentatiei moderne.
  • previne si combate constipatia si colita, in special colita de putrefactie . In colita de fermentatie este indicat terciul de grau, despre care vom vorbi putin mai tarziu.
  • previne balonarea - in special la persoanele care consuma multa carne, grasimi animale si multe lactate.
  • duce la scaderea spontana in greutate - pe langa faptul ca painea neagra este mai saraca in calorii, fibrele alimentare din componenta sa ajuta la atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.
  • previne si amelioreaza diabetul - mecanismele de actiune inca nu sunt complet identificate, insa cert este ca toate produsele cu cereale integrale sunt mult mai sanatoase pentru pancreas decat cele cu faina alba.
  • ajuta la tratarea bolilor de piele - prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre.
  • previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si impotenta vasculara - prin continutul in minerale si vitamine, graul integral ajuta la mentinerea in stare foarte buna a vaselor de sange pana la varste inaintate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare